GUAM'ın Kuruluşunun 20. Yıl Dönümü

GUAM üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Tiflis'te toplandı.

Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütünün (GUAM) kuruluşunun 20. yılında üye ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna ve Moldova dışişleri bakanları, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bir araya geldi.

GUAM Dışişleri Bakanları Konseyi özel toplantısına, GUAM Genel Sekreteri Altay Efendiyev'in yanı sıra Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Moldova Dışişleri ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonu Bakanı Andrei Galburi katıldı.

Dışişleri bakanları önce Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze'yle ayrı ayrı görüşerek ikili ilişkileri değerlendirdi. İkili görüşmelerin ardından GUAM'ın 20. yıl dönümü toplantısı düzenlendi. Basına kapalı toplantı sonrasında 4 bakan basın toplantısını yaptı.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Janalidze, gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda GUAM üyesi ülkeler arasında yeni ortak stratejik görüşleri değerlendirdiklerini ifade ederek, "Genel stratejinin bir parçası haline gelmesi gereken yeni görüşleri tartıştık. Ülkelerimizin demokrasi ve ekonomik kalkınmasına hizmet eden açık diyalog geliştirmemiz çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov da "Ekonomik gelişmeleri değerlendirdik çünkü egemenliğin güçlendirilmesi için refahın ve ekonominin geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.

GUAM üyesi ülkelerin toprak bütünlüğü sorunlarına da değinen Memmedyarov, "Ülkelerimizin toprak bütünlüğü ve egemenliği ihlal edilmektedir." dedi. Memmedyarov, bu sorunların sona ermesi, ülkelerinin uluslararası tanınmış sınırlar içindeki egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin de GUAM ülkelerinin benzer sorunlarla karşı karşıya olduğuna işaret etti. Bu sorunların toprak bütünlüğü ve egemenliğiyle ilgili sorunlar olduğunu kaydeden Klimkin, "Bu sorunlar tek bir ülkeden, Rusya'dan kaynaklı ve biz tabii ki buna karşı ortak çaba göstermeliyiz." ifadesini kullandı.

Moldova Dışişleri Bakanı Galburi de 2018'de GUAM'ın geçici başkanlığını Gürcistan'dan devralacaklarını söyledi.

Kaynak: AA