Fas'ta İsrail Heyetine Tepki

Fas Danışmanlar Meclisinde düzenlenen uluslararası sempozyuma katılmak için ülkeye gelen İsrail heyeti, başkent Rabat’ta bulunan parlamento binası önünde protesto edildi.

Faslı 15 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle kurulan Filistin İçin Fas Koalisyonunun çağrısı üzerine, başkent Rabat’ta bulunan Fas Parlamentosu önünde toplanan yüzlerce kişi, parlamentonun ikinci kanadı olan Danışmanlar Meclisinde düzenlenen uluslararası sempozyuma İsrailli temsilcilerin katılmasına tepki gösterdi.

İsrail ile normalleşmeye karşı olan grubun protesto eylemine, Demokratik İşçi Sendikaları Konfederasyonu üyesi parlamenterler de katıldı.

Gösteriye katılan parlamenterlerden Raja el-Kessab, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Savaş suçlusu eski İsrail Savunma Bakanı siyonist Amir Peretz’in de aralarında bulunduğu İsrailli heyetinin meclisteki toplantıya katılmalarını protesto ederek onların meclisten çıkarılmalarını istedik. Bu mübarek topraklarda siyonist katilleri istemiyoruz, özellikle savaş suçlusu Peretz ile aynı çatı altında olmak istemediğimizi haykırdık. Burada toplanmamızın sebebi, halkımızla beraber, İsrailli heyetin ülkeye davet edilmesini protesto etmek." dedi.

Gösteride konuşan parlamenterlerden Hişam Abdussadık ise İsrail ile her türlü normalleşme girişimine karşı olduklarını belirterek, İsrail ile normalleşmeye yönelik adımlara en güçlü şekilde karşı çıkmak için çaba sarf edeceklerini belirtti.

Fas Danışmanlar Meclisi, Akdeniz Parlamenter Asamblesi ve Dünya Ticaret Örgütü tarafından ortaklaşa düzenlenen "Akdeniz ve Afrika'da ticaret ile yatırımları kolaylaştırma" adlı sempozyuma İsrail heyetinin de davet edilmesi ülkede tartışmalara neden olmuştu.

Sabah saatlerinde başlayan sempozyumda, İsrailli heyetin meclise girmesi üzerine Filistin bayrağı açan milletvekilleri, İsrail heyeti aleyhine sloganlar atarak, heyetin derhal toplantıyı terk etmesini ve ülkeden çıkarılmalarını talep etmişti.

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), Fas İşçi Sendikaları Birliği ve Demokratik İşçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından oluşturulan üçlü blok, dün yaptıkları ortak açıklamayla, Danışmanlar Meclisinde düzenlenecek uluslararası sempozyuma İsrailli temsilcilerin davet edilmesini kınamıştı.

Fas, eski İsrail Başbakanı Şaron'un 2000 yılında Mescid-i Aksa'yı girmesinin ardından bu ülke ile olan ilişkilerini sona erdirmiş ve Rabat'ta bulunan İsrail İletişim Ofisi'ni kapatmıştı.

Ülkede zaman zaman düzenlenen etkinliklere İsrailli katılımcıların davet edilmesi, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi oluşumlar tarafından protesto ediliyor.

Kaynak: AA