Özbekistan Başbakan Yardımcısı Kuçkarov, İTO Üyeleriyle Buluştu

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Kuçkarov: 'İki ülkenin üzerine düşen vazifeler artıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da Türkiye'ye çok özel bir ilgi gösteriyor. Yeni projeler ve yeni teklifler hazırlayacağız. Kasım ayında sizi bekliyoruz' İTO Başkanı Çağlar: 'Geçen haftaki Özbekistan ziyaretinde Sayın Kuçkarov'a Türk tırlarının geçiş izni alamamasının oluşturduğu sıkıntıyı aktardık. Kendisi bu konuyla ilgilendi ve bugün 4 bin belge verildi'

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Camşid Kuçkarov, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ve İTO üyeleriyle çalışma toplantısında bir araya geldi.

Resmi ziyaret dolayısıyla Türkiye’de bulunan Özbekistan Başbakan Yardımcısı Kuçkarov, İTO’da düzenlenen çalışma toplantısına katıldı. İTO Başkanı Çağlar ve oda üyesi iş adamlarının bulunduğu toplantıda, iki ülke arasında yatırım ve iş birliği konuları ele alındı.

Kuçkarov, toplantıda yaptığı konuşmada, heyet olarak Türkiye’de bulunmalarının, ekim ayı sonunda gerçekleştirilmesi öngörülen Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in Türkiye ziyaretine hazırlık niteliği taşıdığını ifade etti.

Son bir ayda yaptıkları ikinci ziyaretin de dostane bir atmosferde geçtiğini anlatan Kuçkarov, Ankara’da bir dizi üst düzey toplantı gerçekleştirdiklerini, iş adamlarıyla yaptıkları görüşmelerden de memnun kaldıklarını dile getirdi.

Kuçkarov, Özbekistan pazarının genişlediğini belirterek, “İki ülkenin üzerine düşen vazifeler de artıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da Türkiye’ye çok özel bir ilgi gösteriyor. Yeni projeler ve yeni teklifler hazırlayacağız. Kasım ayında sizi bekliyoruz.” diye konuştu.

- "Şimdi yatırım, üretim ve birlikte yola çıkma zamanı"

İTO Başkanı İbrahim Çağlar ise Türkiye ve Özbekistan’ın kadim dostluğuna sağlam bir düğüm daha attıkları bu çalışma toplantısında, iki ülke arasındaki köprüleri geleceğe taşımak için bir araya geldiklerini söyledi.

Türkiye ve Özbekistan’ın aynı kökün iki dalı, aynı ecdadın iki evladı olduğunu belirten Çağlar, “Kökümüz bir, özümüz bir. Böyle bir ruhla işimize, kardeşliğimize, aşımıza birlikte sahip çıkmak, bu yolda birlikte yürümek zorundayız. Karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkilerimizin de aynı şekilde güçlü olması şarttır. Ancak bugüne kadar, yeterli ivmeyi, istediğimiz sıçramayı sağlayamadık.” diye konuştu.

Çağlar, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin yıllık 1,2 milyar dolar seviyesinde bulunduğu bilgisini vererek, bu noktaya 200 milyon dolardan geldiklerini, 16 yılda 7 kattan fazla artış yakaladıklarını ama bunun yeterli olmadığını bildirdi.

Bu sebeple İTO olarak bu işin üzerine giderek ticaret kapılarını karşılıklı kazanca açmayı düşündüklerini belirten Çağlar, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz hafta Sayın Başbakan Yardımcısı Camşid Kuçkarov’un daveti üzerine Özbekistan’a bir ziyaret gerçekleştirdik. 85 kişilik iş heyetimiz, 3 gün boyunca Özbek iş dünyasıyla bir araya geldi. Ekonomik fırsatları, iş ve yatırım ortamını, ülkenin ticari potansiyel ve gelişme enerjisini yakından hissettik. İnşaattan enerjiye, tekstilden mobilyaya, tarımdan gıda sektörüne, lojistikten ilaca, dış ticaretten plastiğe, yayıncılıktan kozmetiğe, mühendislikten danışmanlık hizmetlerine ve dericiliğe kadar sektörel olarak çok geniş bir alana yayılan oldukça verimli iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Şimdi de yatırım, üretim ve birlikte yola çıkma zamanı. Yani İpekyolu’nun kalbindeki Özbekistan ile doğu ve batı arasındaki merkez ülke Türkiye’yi sıkı bağlarla buluşturma zamanı.”

İTO Başkanı Çağlar, “Bir kişi bir köprü kurar, üstünden bin kişi geçer” atasözünü hatırlatarak, “Bizim için asıl mesele de köprüleri kurmak, işimizi, aşımızı büyütmektir. Bunun için iletişimi ne kadar kuvvetli tutarsak önümüze çıkan meseleleri de o kadar kolay çözeriz.” dedi.

Geçen haftaki Özbekistan ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Kuçkarov’a Türk tırlarının geçiş izni alamamasının oluşturduğu sıkıntıyı aktardıklarını, kendisinin de bu konuyla ilgilendiğini ve bugün 4 bin belge verildiğini anlatan Çağlar, bu sorunun bu kadar kısa sürede çözülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İbrahim Çağlar, kasım ayı içinde Özbekistan’a tekrar gideceklerini, buradaki yatırımlarından oraya da pay düşeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından Özbekistan Başbakan Yardımcısı Kuçkarov, İTO üyesi iş adamlarıyla bire bir görüşmeler gerçekleştirdi.
Kaynak: AA