Köylüler Şebekelerini Arıyor

SİVAS – Sivas’ta köylerinde GSM şebekeleri sağlıklı çekmeyince 3 telefon taşıyan köy sakinleri iletişim kurabilmek için buldukları en yüksek yere tırmanmak zorunda kalıyor.

Köylüler Şebekelerini Arıyor
Sivas merkeze 33 kilometre uzaklıkta bulunan Karacalar köyü sakinlerinin, cep telefonları ile iletişim kurabilmek için verdiği mücadele ilginç görüntüler ortaya çıkartıyor. Köyde üç GSM operatöründen de sağlıklı sinyal alınmaması, köy sakinlerini üç ayrı telefon taşımak zorunda bırakıyor. Sinyal gücü sürekli değiştiği için köylüler telefonla konuştukları sırada iletişim kurabilmek için yüksek noktaya çıkmak zorunda kalıyor.

Köylüler, kış aylarında yaklaşık 300 nüfusa sahip köyde yaz aylarında nüfus bini bulsa da tüm girişimlerine rağmen firmaların baz istasyonu kurmadığını söyledi.

Köy sakinleri kış aylarında zaman zaman iletişim hatlarının da zarar görmesi ile dünya ile iletişimlerinin tamamen koptuğunu söylüyor.

Köy sakinleri şimdilik iletişim sorununu; evlerin damlarına, elektrik direklerine, çevrede bulunan dağlara ve köyde bulunan baraj bentlerine çıkarak çözmeye çalışıyor.

"Çocuklar 300-400 metre mesafedeki yerlere çıkıp ödevleriyle uğraşıyorlar"

Karacalar köyü Muhtarı Mesut Karacalar, konuyla ilgili yıllardır çalmadıkları kapı kalmadığını ancak iletişim sorunlarının çözülmediğini belirterek, "Açıkçası biz 2017 yılında bu tür şeylerden mahrum kaldığımız için üzülüyoruz. Çocuklarımız okula gidiyor ve internetten ödev yapmaları gerekiyor ama biz internete bağlanamıyoruz. Çocuklar 300-400 metre mesafedeki yerlere çıkıp ödevleriyle uğraşıyorlar. Yaz aylarında idare ediyorlar ama kış aylarında bu durum çocuklarımızı zorluyor. Gereken yerlere dilekçelerimizi verdik. Valiliğe, Kaymakamlığa, Ulaştırma Bakanlığına, Cumhurbaşkanlığına. Kendi bulduğumuz çözümler; pencere önlerinde yüksek noktalarda sabitleyerek telefonlarımızın sinyal almasıyla uğraşıyoruz, barajın üzerine çıkıyoruz, duvarların üzerine çıkarak bir şekilde çözüm bulmaya çalışıyoruz" dedi.

Köy halkından Abdurrahman Özbek, sorunu çözebilmek için ev halkına farklı operatörlerden hatlar aldıklarını buna rağmen yine de sağlıklı bir iletişim kuramadıklarını belirterek, "Kışın daha zor oluyor. Çocuklarımızın ödevleri oluyor, ödevlerini yapamıyorlar. Acil bir durumda birine ulaşmamız gerektiğinde ulaşamıyoruz. Bayağı sıkıntılar çekiyoruz. Yüksek yerlere çıkıyoruz. Bazı arkadaşlar elektrik direklerine tırmanıyorlar. Evde 5 kişi yaşıyoruz. Çözüm olarak hepimiz farklı operatörler kullanıyoruz. Fakat telefonlarımız yine de çekmiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA