Kolombiya'da Koka Bitkisi Sökümünde Olay Çıktı

Devlet Başkanı Santos, Tumaco kenti kırsalındaki olaylarda 6 kişinin öldüğünü söyledi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Tumaco şehri kırsalında yapraklarından kokain üretilen koka bitkisi sökümü yapan askerler ile bitki yetiştiricisi köylüler arasında çıkan olaylarda 6 kişinin öldüğünü açıkladı.

Santos, başkent Bogota'daki Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino'da bakanlar ve komutanlarla yaptığı toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada "Yaşanan olaylarda 6 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi yaralandı. Olaylarla ilgili soruşturma başlattık. Güvenlik güçlerimiz, sivillere ateş etmez." ifadelerini kullandı.

Ölenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Santos, "Bu bölgelerde silahlı uyuşturucu ticarete yapan suç örgütleri var. Bu örgütler, koka bitkisi için gönüllü değişim ya da zorla söküm yoluyla yürüttüğümüz mücadelenin başarılı olmaması için ellerinden geleni yapıyor." diye konuştu.

Dün Kolombiya'nın güneybatısındaki Narino yönetim bölgesine bağlı Tumaco kenti kırsalında zorla koka bitkisi sökümü yapan askerler ile sökümü protesto eden koka yetiştiricisi köylüler arasında olay çıkmıştı. Taraflar, ölü sayısı ve olayın nasıl meydana geldiğine ilişkin farklı açıklamalar yapmıştı.

Kolombiya ordusundan yapılan yazılı açıklamada, protestocu köylülerin ve güvenlik güçlerinin bulunduğu bölgeye Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) muhaliflerinin önce bombalı saldırı düzenlediğini ardından da ateş açtığını belirtmişti.

Bölgedeki sivil toplum örgütleri ise askerlerin köylülere ateş açtığını ve 8 kişinin öldüğünü ileri sürmüştü.

Kolombiya'da hükümet, koka bitkisinin yetiştirildiği 100 bin hektarlık arazide temizlik ve değişim çalışması yapmayı hedefliyor. Çatışma Sonrası Dönem Bakanı Rafael Pardo, daha önce yaptığı açıklamada, 50 bin hektarın üzerinde bir alanda yetiştiricilerle gönüllü değişim anlaşması imzalandığını, kalan kısımda ise Savunma Bakanlığının mücadeleyi devam ettirdiğini belirtmişti.
Kaynak: AA