Yemen'deki Koalisyon Güçlerinin BM'nin Kara Listesine Alınması

Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Muallimi: 'Raporda yer alan hatalı ve yanıltıcı rakam ve bilgileri reddediyor ve bu bilgilere ilişkin itirazlarımızı ifade ediyoruz' 'Bu çatışmanın üzüntü verici etkileri, Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerin ahlak ve yasa dışı eylemlerinin direkt sonucudur'.

Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el Muallimi, BM'nin "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" raporundaki bilgilerin "hatalı ve yanıltıcı" olduğunu savunarak ihlaller için Husileri suçladı.

Muallimi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in dün BM Güvenlik Konseyi'ne suduğu, çatışmalarda çocuk haklarının ihlal edilmesinde sorumluluğu bulunanların listelendiği rapora ilişkin basın toplantısı düzenledi. Rapordaki bilgilerin hatalı olduğunu savunan Muallimi, "Raporda yer alan hatalı ve yanıltıcı rakam ve bilgileri reddediyor ve bu bilgilere ilişkin itirazlarımızı ifade ediyoruz." dedi.

Suudi Arabistan ve diğer koalisyon güçlerinin uluslararası insancıl hukuk ve insan haklarına ilişkin taahhütlerine sadık kaldığını savunan Muallimi, "Sivillerin zarar görmesini engellemek için azami önlemleri alıyoruz." diye konuştu.

Yemen'deki olaylar nedeniyle Husileri suçlayan Muallimi, "Bu çatışmanın üzüntü verici etkileri, Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerin ahlak ve yasa dışı eylemlerinin direkt sonucudur. Çocukların canlı kalkan olarak kullanılması gibi eylemler sivillerin güvenliğini riske ediyor." ifadelerini kullandı.

- "İhaller soruşturuluyor"

Muallimi BM raporunda, koalisyon güçlerinin söz konusu ihlallerin giderilmesi ve çocukların korunması için önlemler aldığının belirtilmesinden de mutluluk duyduklarını söyledi.

Sivillere yönelik hak ihlalleri işlendiğine ilişkin iddiaların olduğu 50 vakadan 32'sinin incelemesini tamamladıklarını da kaydeden Muallimi, sonuçların güvenlik güçlerince değerlendirileceğini ancak kamuoyuna açıklanmayacağını belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, çatışmalarda çocuk haklarının ihlal edilmesinde sorumluluğu bulunanların listelendiği "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" raporunu dün BM Güvenlik Konseyi'ne sunmuştu.

Raporda, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'de 2016 yılında 683 çocuğun ölümüne ve sakatlanmasına neden olduğu, ayrıca 38 hastane ve okulun da koalisyon tarafından hedef alındığı belirtilmişti.

Kaynak: AA