Türbenin 25 Yıllık 'Gönüllü' Bekçisi

İstanbul'da yıllarca İETT'de otobüs şoförlüğü yaptıktan ve emekli olduktan sonra memleketi Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesine yerleşen 75 yaşındaki Muammer Uca, 25 yıldır da bir türbenin gönüllü bekçiliğini yapıyor Bakımsız haldeki türbeye mezar taşı yaptıran, çevresini koruma altına alan ve ağaçlandıran Uca, her gün gelerek bakımını yaptığı türbedeki gönüllü görevini ölene kadar sürdürmek istiyor.

CİHAN OKUR - Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki Muammer Uca, ilçede bulunan "Arap Dede" türbesinin 25 yıldır gönüllü bekçiliğini yapıyor.

Uzun yıllar, İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğünde (İETT) otobüs şoförlüğü yaptıktan sonra emekli olunca memleketi Gümüşhacıköy ilçesine dönen Uca, 1600'lü yıllarda yaşadığı belirtilen din alimi "Arap Dede"nin türbesinin gönüllü bekçiliğini üstlendi.

Uca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşı ilerlemesine rağmen türbenin bütün işlerini severek yaptığını söyledi.

Çalıştığı yıllarda türbenin bakımsız haline üzüldüğünü ifade eden Uca, bir gün memleketine dönünce türbeye gönüllü olarak hizmet etmeyi planladığını anlattı.

Memleketine yerleşince, hayırseverlerin de desteği ile türbenin etrafını onardığını ve üzerini kapattığını, mezar taşı yaptırdığını, çevresine ağaçlar diktiğini, alanı çitle çevrelediğini, yoldan görünmesi için tabela yaptırdığını belirten Uca, her gün türbeye gelerek çiçekleri ve ağaçları suladığını, etrafı süpürdüğünü ve dua ettiğini aktardı.

- "Ölene kadar buraya hizmet etmeyi düşünüyorum"

Gönüllü olarak yaptığı işini son nefesine kadar sürdürmeyi istediğini vurgulayan Uca, şöyle devam etti:

"Kendimi buraya adadım, gece demiyorum, gündüz demiyorum hep buraya hizmet ediyorum. Yaptığım işten hiç bıkmıyorum ve ölene kadar da buraya hizmet etmeyi düşünüyorum. Ben burada olunca bir rahatlık ve huzur hissediyorum. Emekliyim yapacak bir işim yok, kahvehanede boş vakit geçireceğime gelip burayla ilgileniyorum. Dışarıda olduğum zamanlar, burası aklımdan hiç çıkmıyor, hep burayı düşünüyorum. Gece, gündüz burası hep aklımda, hiç aklımdan çıkmıyor."

Türbeyi ziyaret edenleri görünce çok mutlu olduğunu dile getiren Uca, "Burada gelip dua edenler olduğu sürece benim içimdeki heves bitmez. Ben bir karşılık beklemeden bu işi yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim. En büyük mutluluğum, burayı ziyaret edenleri görmek." dedi.

Türbeyi ziyaret eden Menderes Kırmızı ise Uca'nın büyük bir özveriyle türbenin bakım ve temizliğini yaptığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Muammer abi gönül verdi bu işe ve elinden geldiğinin fazlasını yapıyor türbe için. Onu takdir ediyoruz. Hayırsever vatandaşlar da destek veriyor. Muammer abi de büyük bir aşkla buraya gözü gibi bakıyor."
Kaynak: AA