Tunus'taki Sahra Çölü'nün Ortasında Balık Üretimi

Baba Tunketi: 'Öncelikle işe fiili olarak başlama konusunda tereddüt geçirdim' Oğul Tunketi: 'Ürettiğimiz balıkları yakın çevremizde satma imkanına sahibiz. Bir kilosunu 12 dinara satıyoruz'

HEYSEM MAHDİ - Tunuslu girişimci Yahya et-Tunketi (50), Ülkenin güneyinde yer alan Sahra Çölü kumlarının kapladığı bölgeyi balık yetiştirmeye elverişli hale dönüştürme projesinde başarılı oldu. Başlangıçta maceracı olarak nitelendirilen Tunketi, yakın çevresi dahil birçok kesim tarafından alay konusu oldu.

Sahile 120 kilometre uzaklıkta olan Tatavin vilayetine bağlı "Tunket köyü"nde balık yetiştirme projesini başlatan Tunketi'nin ısrarı ve gayreti ile çöldeki kum tepelerini küçük havuzlara dönüştürerek mütevazi bir balık üretim çiftliğine dönüştürdü.

Çevresindeki kişilerin başlangıçta kendisiyle alay ettiğini dile getiren Tunketi, "Öncelikle işe fiili olarak başlama konusunda tereddüt geçirdim." dedi.

Tunketi, evinin çevresinde bulunan Sahra Çölü'nün kumları üzerine kurduğu küçük havuzlarda balık yetiştirme fikrinin kendisine, ilişkide olduğu, bir sivil toplum kuruluşundan geldiğini belirtti.

Fizibilite yaptıktan sonra deneme safhasında mütevazı bir kâr marjına ulaştığını aktaran Tunketi, balık yetiştirme projesine karar verdiğini, etrafındaki olumsuz söylemlere ve sanal ortamdaki alaycı tepkilere aldırış etmeden emin adımlarla ilerlediğini dile getirdi.

- Balık yetiştiriciliği eğitimleri

Tunketi, oğlu Muhammed’i yakın illerdeki balık yetiştiriciliği kurslarına gönderdiğini ve alınan bu eğitimlerin sayesinde projenin başarıyla ilerlediğini vurguladı.

Muhammed Tunketi eğitim öncesinde konuyu öncelikle zihninde tamamladığını ardından aldığı eğitimlerle deneyim sahibi olduğunu belirtti.

Balıkları 100x50 santimetrelik küçük havuzlarda yetiştirdiğini dile getiren oğul Tunketi, sıcak çöl ikliminde olduklarından dolayı aşırı sıcaklara dayanıklı "Nil Sazanı" yetiştirmeyi tercih ettiklerini söyledi.

Nil Sazanı türünün 18 derece sıcaklığın üzerinde yaşamaya uygun olduğunu ve balıkların 25 derecede üremelerinin daha verimli olduğunu belirten oğul Tunketi, "Bir tatlı su balığı olan Nil Sazanı 28 ila 30 derece olan sularda yumurta bırakıyor. Söz konusu bu balık bölgemiz için en uygun balık türüdür." dedi.

- Kilosu 5 dolar

Muhammed Tunketi ilk bir ay içinde çalışmalarının sonuçlarını almaya başladıklarını ve havuzlarda 90 kilogram balık ürettiklerini dile getirdi.

Başlangıç olarak üretilen miktarın ümit verici olduğunu söyleyen Tunketi, "Ürettiğimiz balıkları yakın çevremizde satma imkanına sahibiz. Bir kilosunu 12 dinara (5 dolar) satıyoruz." bilgisini paylaştı.

Tunketi ailesi çöl kumları üzerine kurdukları havuzların toplam alanının 150 metre kare olduğunu, üretimlerinin ilk 6 ay içinde 350 kilograma ulaşacağını ümit ettiklerini belirtiyor.

Başkent Tunus’tan yüzlerce kilometre güneydeki Tatavin vilayetine bağlı Tunket köyündeki Tunketi ailesi her türlü zor şartlara ve olumsuzluklara rağmen Tunus’ta başarının örneği olmaya devam ediyor.
Kaynak: AA