TCMB Banka Kredileri Eğilim Anketi

Anketten: 'Bankalar, yılın üçüncü çeyreğinde işletmelere kullandırılan kredilere uyguladıkları standartları temelde aynı bıraktı' '2017 yılının son çeyreği için beklentiler, işletme kredileri ve diğer bireysel kredilerde standartların gevşetileceği, konut ve taşıt kredilerinde ise temelde aynı bırakılacağı yönünde'.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banka Kredileri Eğilim Anketinde, bankaların, yılın üçüncü çeyreğinde işletmelere kullandırılan kredilere uyguladıkları standartları temelde aynı bıraktığı belirtildi.

TCMB'nin, bankaların 2017 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ile son çeyreğine dair beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi'nin Temmuz-Eylül 2017 dönemi sonuçları yayımlandı.

Ankette, bankaların, üçüncü çeyrekte işletmelere kullandırılan kredilere uyguladıkları standartları temelde aynı bıraktıkları ifade edildi.

Bireysel kredilerde ise bankaların, konut ve taşıt kredisi standartlarını temelde aynı bıraktığı, diğer bireysel kredilerin standartlarını ise gevşettiği bildirilen ankette, şu değerlendirmelere yer verildi:

"2017 yılının son çeyreği için beklentiler, işletme kredileri ve diğer bireysel kredilerde standartların gevşetileceği, konut ve taşıt kredilerinde ise temelde aynı bırakılacağı yönündedir. Kredi talebi açısından incelendiğinde, işletmelerin kredi talepleri bir önceki çeyreğin aksine azalış göstermiştir.

Bireysel kredi türleri incelendiğinde ise konut ve diğer bireysel kredi talebinde artış yaşanırken, taşıt kredi talebinde 2017 ilk çeyreğinde başlayan yüksek oranlardaki azalış eğiliminin sürdüğü görülmektedir. Bankaların fon sağlama imkânlarının gelişimi incelendiğinde, yılın üçüncü çeyreğinde yurt içi fonlama koşulları sıkılaşmaya, yurt dışı fonlama koşulları ise gevşemeye devam etmiştir. 2017 yılı son çeyreği için bankaların beklentileri yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarının sıkılaşacağı yönündedir."
Kaynak: AA