Sorgun'da Patates Hasadı Başladı

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ın Sorgun ilçesinde alternatif ürün kapsamında 20 dönüm tarla üzerine ekimi yapılan patatesin hasadına başlandı.

Sorgun'da Patates Hasadı Başladı
Sorgun’a bağlı Günpınar köyünde bu yıl 42 yaşındaki çiftçi Yasin Arslan agria cinsi patates ekimi yaptı. Ekilen üründen yüksek verim alan çiftçi Yasin Arslan, verimin yüksek olduğunu ancak işçi ve pazar sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.



Kilosu 1 TL’den satılıyor.

Her yıl ortalama 80-100 ton patates ürettiklerini ancak ürettikleri patatesi pazarlamada sıkıntı yaşadıklarını belirten Arslan, “Geçen yıl ve bu yıl Sivas bölgesinden agria cinsi patates tohumu getirerek ekimini yaptık. Verim oldukça yüksek. Ancak patates üreticisi olarak en büyük sıkıntımız işçi ve pazar sıkıntısı. İşçi bulmakta zorlandığımız gibi, ürettiğimiz patatesleri 30’ar kiloluk çuvallara koyarak torba torba perakende olarak vatandaşlara satıyoruz. Kilosunu 1 TL’den veriyoruz” dedi.



Verim yüksek.

Arslan, patates üretiminde verimin yüksek olduğunu ancak pazar sorunu yaşadıklarını belirterek. “Yedi yıl önce hobi olarak ektiğim patates üretimi benim oldukça hoşuma gitti. Hem kazancı iyi hemde tadı iyi. Ben de bu yıl 20 dönüm civarında patates ekimi yaptım. Sivas bölgesinden agria cinsi patates tohumu getirdim. Agria cinsi daha kaliteli bir patates. Patates üretimi buğday, arpa ve diğer hububat ürünlerine göre daha zahmetli ve daha çok emek istiyor. Buğday bana göre tembel çiftçi işi. Makine ekipmanlarına ektirip, makine ekipmanlarına biçtirip, tüccara satmak basit bir iş. Ancak patates üretimi tüm vücut ve beden diliyle çalıştığımız için o daha ağır bir iş. Kar olarak patates, buğdaydan daha karlı bir iş. Ancak patates üretiminde en çok işçi ve Pazar sıkıntısı yaşıyoruz. 30’ar kiloluk çuvallar koyduğumuz patatesleri çuval çuval perakende olarak vatandaşlara satıyoruz”dedi.

Kaynak: İHA