'Saklı Cennet' Takoran Vadisi, Keşfedilmeyi Bekliyor

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki 'saklı cennet' Takoran Vadisi, doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor Siverek Belediye Başkanı Yılmaz: 'Nissibi Köprüsü'nden kuzeye doğru Adıyaman'ın Gerger ilçesi sınırlarına giden bir vadimiz var. Buralar aslında bakir yerler, keşfedilmeyi bekleyen yerler, bizler burayı hem ilimize hem ülkemize hem de dünyaya tanıtmak istiyoruz' 'Halfeti önemli bir değerdir ama inanın bu bölgedeki koylar, kanyonlar Halfeti'de yok. Aldığımız bilgilere göre, su altında birçok mağara var, batık kilise var. İnşallah çalışmalarımızı tamamladığımızda bu bölgeyi tüm dünyaya tanıtmış olacağız'

HALİL FİDAN - Şanlıurfa'da bölge halkının "saklı cennet" olarak tanımladığı eşsiz güzellikteki Takoran Vadisi, doğa tutkunu ziyaretçilerini bekliyor.

Fırat Nehri'nin oluşturduğu Takoran Vadisi, Siverek ilçesine 40 kilometre uzaklıktaki Mezra Mahallesi'nden başlayıp Adıyaman'ın Gerger ilçesine kadar uzanıyor.

Yeterince bilinmeyen yaklaşık 20 kilometre uzunluğundaki vadi, bakir doğasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Zengin bitki örtüsünün yanı sıra kanyonu, şelalesi, değirmeni, kaya mezarları, tarihi yapıları ve eşsiz görüntüsüyle bölge halkının "saklı cennet" olarak isimlendirdiği vadi, fotoğraçıların da dikkatini çekiyor.

Takoran Vadisi'ni turizme kazandırmak isteyen Siverek Belediyesi ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda birtakım projeler yürütüyor.

Siverek Kaymakamlığı da ziyaretçiler için turlar düzenlenmesi amacıyla tekne satın aldı. Bölgeye ulaşımı kolaylaştırmak için de beton yol yapıldı.

Mesire alanının yanı sıra ziyaretçilerin dinlenebileceği alanlar da yapmayı planlayan belediyeler, bu sayede Takoran Vadisi'nin bölge turizmine katkı sağlayacağına inanıyor.

- Su altında mağaralar ve batık kilise var

Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu alanın muhteşem bir doğal güzelliğine sahip olduğunu belirtti.

Takoran Vadisi'nin de içinde bulunduğu Fırat havzasının tamamını turizme kazandırmak için farklı projeler hazırladıklarını ifade eden Yılmaz, buradaki doğal güzelliklerle insanları buluşturmayı amaçladıklarını anlattı.

Çalışmalar tamamlandığında vadinin bölge turizminin lokomotifi olacağına inandıklarını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Nissibi Köprüsü'nden, kuzeye doğru Adıyaman'ın Gerger ilçesi sınırlarına giden bir vadimiz var. Buralar aslında bakir yerler, keşfedilmeyi bekleyen yerler, bizler burayı hem ilimize hem ülkemize hem de dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bunun ilk adımlarını attık, inşallah gelecek yılın yaz mevsimine kadar çok güzel bir sosyal tesis yapıyoruz, mesire alanı, aynı zamanda yapay havuzların da bulunduğu bir mekan yapıyoruz. Bu alanlara çok önem veriyoruz. Çünkü biz Siverek'ten, Şanlıurfa'dan, Adıyaman'dan vatandaşlarımız gelip burada aileleriyle dinlensinler, ardından da tekneyle Takoran Vadisi'nin tamamını dolaşsınlar istiyoruz. Halfeti önemli bir değerdir ama inanın bu bölgedeki koylar, kanyonlar Halfeti'de yok. Aldığımız bilgilere göre, su altında birçok mağara var, batık kilise var. İnşallah çalışmalarımızı tamamladığımızda bu bölgeyi tüm dünyaya tanıtmış olacağız."

- "Sosyal tesis bulunmadığı için sıkıntı yaşıyoruz"

Yılmaz, insanların buraya ilk geldiklerinde çok şaşırdıklarını belirterek, bu doğal güzellikleri insanlara buluşturmak zorunda olduklarını söyledi.

Takoran bölgesinde çeşitli etkinlikler de düzenlemeyi planladıklarını anlatan Yılmaz, "Siverek'in gelenek ve göreneklerini yansıtan çalışmalarımız olacak. İnsanlar burada güvenli bir ortamda yüzebilsinler, aileleriyle pikniklerini yapabilsinler, dinlensinler ve 'iyi ki buraya geldik.' desinler istiyoruz." diye konuştu.

Gelen ziyaretçileri kendi imkanlarıyla ağırlamaya çalışan Baki (Takoran) Mahalle Muhtarı Sıktı Köprüdüz de yeterince tanıtılmamamasına rağmen bölgeye hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini ifade etti.

Atatürk Barajı yapılınca vadinin tamamen suyla dolduğunu anımsatan Köprüdüz, "Takoran Vadisi'nde çok güzel yerler var, şelaler, tarihi su değirmenleri var. Ayrıca Yılmaz Güney'in köyü de burada bulunuyor ancak sosyal tesis bulunmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Kendi imkanlarımızla misafirlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnşallah belediyelerimiz burada güzel çalışmalar yapmayı planlıyorlar. Bunlar bittiğinde, çok fazla kişinin bu güzellikleri görmek için geleceğini düşünüyorum." diye konuştu.

- "Şanlıurfa'nın ikinci Halfetisi olabilir"

Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban da adeta "saklı cennet" olan vadinin keşfedilmesinin ardından bölge turizminin daha çok hareketleneceğine inandıklarını söyledi.

Zaman zaman bölgeyi ziyaret eden turistleri vadiye getirdiklerini anlatan Çoban, burada daha güzel sosyal alanların yapılması gerektiğini ifade etti.

Çoban, "Grupların yemek ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması için mekanlar yapılırsa, daha büyük ve güvenli tekneler hizmet sunarsa burası Şanlıurfa'nın ikinci Halfetisi olabilir. Özellikle Diyarbakır'dan gelen gruplar Takoran'ı gezip, yöresel yemekleri, balığı ve Takoran narını, nar ekşisini tadıp, tekneyle Adıyaman'a geçip Nemrut Dağı'na çıkabilirler. Takoran köyü görsel olarak profesyonel fotoğrafçılar için ilgi çekici oluyor." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA