Karadenizli Kadınların Mozaik İlgisi

Trabzon'da mozaik sanatını öğrenmek için çaba sarf eden kadınlar, 5 santimetre boyutundaki taşları 5 milimetrelik parçalar haline getirerek, cımbızla tek tek tabloya yerleştiriyor Kurs hocası Gorbatsevich: 'Yaptığımız eserde taş parçalarını sayamıyoruz ama 10 binden fazla taş parçasıyla birlikte tablomuzu tamamlıyoruz'.

DUYGU AVUNDUK- Trabzon'da mozaik sanatını öğrenmek için çaba sarf eden kadınlar, 5 santimetre boyutundaki taşları 5 milimetrelik parçalar haline getirerek, cımbızla tek tek tabloya yerleştiriyor.

Türkiye'ye 10 yıl önce yerleşen kurs hocası 42 yaşındaki Liliya Gorbatsevich, Muğla'nın Bodrum ilçesinde özel bir kursta öğrendiği mozaik sanatını, Trabzon Sanatevi'nde açtığı kursta Karadenizli kadınlara öğretiyor.

Yaklaşık 3 yıldır açık olan kursa ilgi gösteren sanatseverler, 5 santimetre boyutundaki mozaik taşlarını 5 milimetrelik parçalar haline getirerek, cımbızla tek tek tabloya yerleştiriyor.

Gorbatsevich, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'da güzel sanatlar bölümünden mezun olduğunu söyledi.

Gorbatsevich, 7 yıldır mozaik sanatı ile ilgilendiğini belirterek, "Bu süre içerisinde birçok yarışmaya katıldım ve Gaziantep'te 15 ülkenin katılımıyla düzenlenen yarışmada derece aldım." dedi.

Kursiyerleriyle daha çok kadın ve hayvan figürleri üzerinde çalıştığını dile getiren Gorbatsevich, "Mozaik tablosunu satın alan ya da ilgi duyan kişiler genellikle avcılardan oluşuyor. Mozaik taşlarını çekiç yardımıyla kırarak, modelimize uygun boyutlar haline getiriyoruz." diye konuştu.

İnternet üzerinden sipariş ettiği taşları Samsun ve Çanakkale'den temin ettiği ifade eden Gorbatsevich, "Mozaik sanatı sabır isteyen bir iş. Kursiyerlerimizde bu yönde çaba sarf ediyor." dedi.

Gorbatsevich, mozaik sanatının zor olduğunu belirterek, şunları anattı:

"Bu nedenle de kursta çok fazla öğrenci olmuyor. Yaptığımız eserde taş parçalarını sayamıyoruz ama 10 binden fazla taş parçasıyla birlikte tablomuzu tamamlıyoruz. Bir eserin ara verilmeden tamamlanması en az 6 ay sürüyor. Bazı tabloları ise 1,5 sene içerisinde tamamladığımız oluyor."

- "3 ayda tablonun yüzde 15'ini tamamladım"

Kursiyerlerden Sevim Celep de mozaik kursunun kendisi için zor bir sanat dalı olduğunu belirterek, "İlk başlarda yapamam diye düşündüm. Çünkü çok sabır istiyor. Ama Liliya beni ikna etti. 6 aydır kursa geliyorum. Önce kuş figürü yaparak başladım. Çok keyif aldım." dedi.

Celep, bu sanatı zamanla çok sevdiğini belirterek, yaptığı tablonun 3 ayda ancak yüzde 15'ini tamamlayabildiğini ifade etti.

Kursa genellikle emekli olan kadınların ilgi gösterdiğini belirten Celep, "Ancak gençlerde bu sanata ilgi duyarsa Trabzon'dan bir mozaik sanatçısı çıkabilir diye düşünüyorum." dedi.

Nurhayat Arslanoğlu ise mozaik sanatını çok sevdiği için kursa katıldığını anlatarak, "Taşları tek tek kesip, uygun yerlere yerleştirmek biraz sıkıntılı oluyor ama bu sanatı seviyorum." diye konuştu.
Kaynak: AA