Güney Sudan'daki Barış Süreci

Sudan ve Etiyopya dışişleri bakanları, Güney Sudan'daki barış sürecini yeniden canlandırmak için Güney Afrikalı yetkililerle bir araya geldi.

Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur ile Etiyopyalı mevkidaşı Workneh Gebeyehu'nun, Güney Sudan'daki barış sürecini yeniden canlandırmak amacıyla Güney Afrikalı yetkililerle bir araya geldiği bildirildi.

Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Karibullah el-Hıdr tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Gandur ile Gebeyehu, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) "Güney Sudan" konulu son zirvesinde alınan kararlar doğrultusunda Güney Afrika'ya ziyarette bulundu.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cyril Ramaphosa ve Dışişleri Bakanı Maite Nkoana-Mashabane ile görüşen Gandur ve Gebeyehu, IGAD'ın barış sürecinin yeniden canlandırılması için yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sudan ve Etiyopya dışişleri bakanları, eski Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'la da olumlu ve verimli bir toplantı yaptı. Bu görüşmede, Güney Sudan'da barışın hızlı bir şekilde sağlanmasının gerekliliği üzerinde duruldu.

Riek Machar, Güney Sudan'da hükümet güçleriyle girdiği çatışmalar sırasında yaralanmasının ardından ülkeyi terk ederek Güney Afrika'ya sığınmıştı.

Etiyopya'da 12 Haziran'da yapılan IGAD zirvesine katılan liderler, Güney Sudan'daki taraflara çatışmaların durdurulması ve barış anlaşmasının hayata geçirilmesi çağrısında bulunmuştu.
Kaynak: AA