Geleneksel Yatırımcı Yenilenebilir Enerjiyi Tercih Ediyor

Sberbank Üst Yöneticisi Gref: 'Doğalgaz ve petrol şirketleri, genel anlamda enerji şirketine dönüşmeye, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya başladılar' 'Yatırımcılar yeşil enerji piyasasının potansiyelini tam olarak kavradıklarında yatırımların çok önemli kısmı bu alana kayacak'.

Sberbank Üst Yöneticisi ve İcra Kurulu Başkanı Herman Gref, doğalgaz ve petrol şirketlerinin yatırım mantıklarının tamamen değiştiğini belirterek, "Bu şirketler, genel anlamda enerji şirketine dönüşmeye, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya başladılar." dedi.

Gref, Anadolu Ajansının medya sponsoru olduğu Rus Enerji Haftası Forumu'nda yaptığı konuşmada, 5 yıl önce yenilenebilir enerjide bugünkü fiyatların hayal dahi edilemediğini söyledi.

Petrol fiyatlarının düşmesiyle tüketimin canlandığına işaret eden Gref, dünyada petrolün yüzde 57'sinin ulaşım sektöründe kullanıldığını ifade etti.

Gref, 20 yıl içinde petrolün kömürle aynı konuma geleceğini vurgulayarak, "Petrol, yeni kömür olacak, elektrik üretimindeki payı da zaten yıldan yıla azalıyor." diye konuştu.

Mevcut enerji şirketlerinin yatırım mantıklarının tamamen değiştiğine dikkati çeken Gref, şunları kaydetti:

"Doğalgaz ve petrol şirketleri, genel anlamda enerji şirketine dönüşmeye, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya başladılar. Şu bir gerçek ki, gelecek yeşil enerjide ve önümüzdeki günlerde bu alanlara yatırım daha da kolaylaşacak. 5 yıl içinde özellikle güneş enerjisinde fiyatların yüzde 27 oranında düşmesini bekliyoruz. Bütün anahtar yatırımcılar geleneksel enerji kaynaklarına yaptıkları yatırımı azaltıyor. Çok ciddi değişikliklerden bahsediyorum. Yatırımcılar yeşil enerji piyasasının potansiyelini tam olarak kavradıklarında yatırımların çok önemli kısmı oraya kayacak."

Rusya'nın en büyük elektrik şirketlerinden Roseti'nin Genel Müdürü Pavel Livinski de 2030 itibarıyla tüm dünyada tüketicilerin üçte birinin yenilenebilir enerjiyi tercih edeceğini söyledi.
Kaynak: AA