Fas'ta Açlık Grevindeki Tutuklular

Fas'ta insan hakları aktivistleri ve avukatlar, cezaevinde açlık grevi yapan Rif Hareketi mensubu tutukluların sağlık durumunun kötüleşmesi konusunda uyarıda bulunarak, serbest bırakılmalarını istedi.

Fas'ta insan hakları aktivistleri ve avukatlar, cezaevinde açlık grevi yapan Rif Hareketi mensubu tutukluların sağlık durumunun kötüleşmesi konusunda uyarıda bulunarak, serbest bırakılmalarını talep etti.

Kazablanka'daki Rif Hareketi Tutuklularına Destek Komitesi'nin, başkent Rabat'ta düzenlediği basın toplantısında insan hakları aktivistleri ve avukatlar, Kazablanka'daki cezaevinde 23 gündür açlık grevi yapan Rif Hareketi mensubu 35 tutuklunun sağlık durumunun kötüleşmesi konusunda uyarıda bulunarak, serbest bırakılmalarını istedi.

Basın toplantısında konuşan Rif Hareketi tutuklularının avukatı Muhammed Agnac, "Toplam 49 tutuklu aktivistten 35'i Kazablanka'daki cezaevinde 23 gündür açlık grevi yapıyorlar. Bazıları su dahi içmiyordu ancak aileleri ve yakınlarının müdahalesiyle yalnızca açlık grevi yapmaya ikna oldular." dedi.

Açlık grevi yapanların sağlık durumunun gittikçe kötüleştiğini belirten Agnac, devamında yaşanacaklardan Fas makamlarının sorumlu olduğunu ifade etti.

Rif Hareketi tutuklularını savunma heyeti üyesi avukat Said Benhamani, grev yapan tutukluların durumunun tehlikeli ve endişe verici olduğunu söyleyerek, "Söz konusu tutuklular, hayat ve ölüm arasındaki bir çizgide yaşıyorlar." ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında bulunan tutukluların aileleri de yakınlarının durumundan endişe ettiklerini ifade ederek, tahliyelerini istedi.

Fas'ın kuzeyindeki El-Huseyma kentinde Ekim 2016'da bir balıkçının polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak ölmesinin ardından çok sayıda gösteri düzenlenmişti. Bölgesel kalkınma için söz verilen projelerin hayata geçirilmediği gerekçesiyle gösteriler mayısta yeniden başlamıştı.

Resmi açıklamalara göre, mayıs ayından bu yana devam eden gösterilerde yüzlerce eylemci gözaltına alınarak haklarında hukuki işlem yapıldı.

Aralarında gazetecilerin de olduğu bazı tutukluların, şeffaf yargılanma ve serbest bırakılma talebiyle açlık grevine başladığı duyurulmuştu.
Kaynak: AA