Bozdağ'dan ABD'ye Tepki

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’la ilgili, "Burada üzerinde durulması gereken ABD Büyükelçiliğinin de bir terör örgütüyle bu kadar içli dışlı birisinin Türk makamlarına bildirilmeden ABD Büyükelçiliğinde çalışması ve bu kadar isnat bulunan birinin orada bulundurulması. ’Biz nasıl böyle birini burada tutuyoruz’ diye biraz onun üzerinde kafa yorarlarsa daha isabetli olur" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında ABD Büyükelçiliği’nin Metin Topuz’un tutuklanmasına yönelik açıklamasına sert tepki gösterdi. Bozdağ, “ Metin Topuz bir Türk vatandaşı. Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nde ve Konsolosluklarında çalışanlar hem diplomatik personel, hem konsüler statü de olanlar hem de bu kapsamda olmayıp da orada resmen çalışan kişiler. Bunların bütün bilgileri Büyükelçilikler tarafından Dışişleri Bakanlığı’na verilir. Şimdi ABD Büyükelçiliği’nin verdiği listede hem diplomatik, hem konsüler hem de resmi çalışanlar arasında Metin Topuz diye bir isim yok. Onların çalışanı olarak gözükmüyor kayıtlarda. Çalışıyorsa bunu bildirmemişler demektir. O onların ayrı bir eksikliği. Kaldı ki çalıştığını bildirmiş olsa bile diplomatik dokunulmazlığı veya konsüler korumacılığı yoksa onlarla ilgili işlem yapmak uluslararası hukuka uygundur” ifadelerini kullandı.

Türk vatandaşı herhangi birisi bir suç işlediği iddiasıyla karşılaştığında nasıl adli işlem yapılıyorsa Metin Topuz hakkında da aynı türden bir adli işlem yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Yargı önüne gelen iddialar, deliller, bilgiler, veriler üzerinden hareket etmiştir. Burada da basına yansıyan kadarıyla söyleyebilirim. Burada oldukça ciddi veriler olduğunu görüyoruz. Bunun üzerine elbette Türk yargısı Anayasa ve yasaların kendine verdiği yetkiyi kullanarak görevini yapmıştır, görevini de yapacaktır. Suç işleyen kişinin çalıştığı yer ABD Büyükelçiliği olabilir, başka bir yer olabilir. ‘Falan yerde çalışıyor. O suç işledi ama biz ona dokunmayalım yanlış olur falan’ gibi bir anlayışa kesinlikle Türk yargısı öyle bir siyasi hesap yapmaz. Niye yapmaz ? Yargının kuralları bellidir. O kurallar ne ise onu yapmakla görevlidir. Yargı burada tarafsız, bağımsız bir şekilde işlemiş ve görevini yapmıştır.”

“Burada üzerinde durulması gereken ABD Büyükelçiliği’nin de bir terör örgütüyle bu kadar içli dışlı birisinin Türk makamlarına bildirilmeden ABD Büyükelçiliği’nde çalışması ve bu kadar isnat bulunan birinin orada bulundurulması"

“Burada üzerinde durulması gereken ABD Büyükelçiliği’nin de bir terör örgütüyle bu kadar içli dışlı birisinin Türk makamlarına bildirilmeden ABD Büyükelçiliği’nde çalışması ve bu kadar isnat bulunan birinin orada bulundurulması” diyen Bozdağ, “Biz nasıl böyle birini burada tutuyoruz diye biraz onun üzerinde kafa yorarlarsa o daha isabetli olur. Türkiye ABD ilişkilerinin iyi olması Türkiye’yle ABD’nin ortak çıkarınadır. Bu ilişkileri iyi tutmak iki tarafın ortak hassasiyetini gerektirir. Yani biz hassas davranacağız ama siz de hassas davranacaksınız. Türkiye’nin terör örgütü ilan ettiği örgütlerle irtibat, üyelik iltisak ilişkisi içerisinde olanları bir büyükelçilik istihdam ederse o esasında bu ilişkilere en büyük zararı verir” açıklamasında bulundu.

"Elçiliğin tepkisini ben doğru bir tepki olarak görmüyorum"

Bozdağ, ABD elçiliğinden yapılan açıklama ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Elçiliğin tepkisini ben doğru bir tepki olarak görmüyorum. Kendileri böyle bir tepki ortaya koyabilir. Onların kendi takdiridir ama benim dediğim bu Türk Amerika ilişkilerinde en büyük özen gösterecek şey buradaki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’dir. Onlar özen gösterecek. Yani Türkiye Devleti’nin terör örgütü kabul ettiği bir örgütle, yargı kararıyla da terör örgütü olduğu kesinleşmiş FETÖ terör örgütüyle irtibatlı ve iltisaklı olan birini çalıştırmaması lazım. Yani Amerika’da herhangi bir büyükelçilik El- Kaide teröristini büyükelçilikte istihdam edebilir mi ? Böyle bir şey olabilir mi ? olamaz. Burada hassasiyet göstermesi gereken bizzat büyükelçinin kendisi ve büyükelçiliktir. Türk yargısı, suç işleyen kişilere hangi muamele yapılıyorsa onu yapmıştır. Hassasiyeti bu noktadadır. Onun gereğini yerine getirmiştir. Yargının yaptığı bir tasarruftur. Bu bir siyasi tasarruf değildir. Onun da altını özellikle çizmek de fayda görüyorum. Her hadiseyi siyasi tasarruf gibi

değerlendirmek yanlış. Amerika’da FETÖ’yü iade edin dediğimizde ‘efendim bizim yargımız bağımsız’ Cumhurbaşkanımızın korumalarına hepsine işlem yapıldığında hatta orada olmayanlara işlem yapılıyor. Olay yerinde olmayanlara işlem yapıldığında ‘efendim bizim yargımız bağımsız’ Sizin yargınız bağımsız biz söylediğimizde oluyor. Ama Türkiye’de bir şey olduğunda Türk yargısı bağımsız niye demiyorsunuz ? Türk yargısı da Amerikan yargısı kadar bağımsız bir yargıdır.”

“Yatan siyasetin hali bu”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşünde 4 tırnağını kaybettiğine ilişkin paylaşılan fotoğrafla ilgili ise “Benim aklıma şu geldi. Kılıçdaroğlu yolda yürümeyi bilmiyor, yolda yürümeyi becerememiş. 25 gün yürüyeceksiniz, tırnaklarınızı düşüreceksiniz, yürümeyi bilmiyorsunuz demektir”dedi.

Bozdağ, şöyle konuştu:

“Doğduğu günden bugüne beraber olduğu ayakları ile yürümeyi beceremeyen birisi devleti yönetmeyi beceremez. Bu fotoğrafı paylaşmak akıllıca bir iş değil. Yolda yürüme konusunda beceriksizliğin fotoğrafı , yatan siyasetin fotoğrafıdır. AK Parti olarak beraber yürüdük yollarda diyoruz ya yollarda yürüseydi böyle bir şey olmazdı, tırnaklarında hiçbir şey olmazdı. Bunlar Ankara’da Kadıköy‘de iki sağa iki sola yürüyünce yürüdük zannediyorlar. 7/24 yollarda siyaset yapanların tırnakları güçleniyor. Ama yatan siyasetin hali bu” değerlendirmesinde bulundu.

MTV açıklaması

Bozdağ motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili soru üzerine ise “Sayın Cumhurbaşkanımızın resepsiyonda yaptığı açıklamadan sonra toplanan Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda bu konu enine boyuna ele alındı ve değerlendirildi. Hatta tasarının içerisindeki diğer bazı konular üzerinde de yeniden bir değerlendirme yapıldı ve sonuç olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde tasarıdakinden daha iyi bir noktaya getirecek iyileştirme yapılması kararı çıktı.Bu konuda da Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal’a bir görev verildi.

Naci Bey hazırlıklarını bitirdikten sonra bunu kamuoyuyla paylaşacak. Aynı şekilde bu tasarı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında da bu maddede yapılan iyileştirmeye uygun değişiklik yapılacak” şeklinde konuştu.



Oran ne olacak?

Bozdağ “Oran belli mi ?” sorusu üzerine, “Şimdi rutin her yıl zaten bir yüzde 15’lik artış sağlanıyor. Bu sene bu 15’in üzerine yüzde 25 bir tasarı ilave ediyordu. Tabi bu rutin artış gene rutinin de olacaktır. O zaten devam edecektir. Rutinin de ama onun üzerine ilave bir şey yapılacak mı ?Yapılacaksa onun miktarı ne kadar olacak. Onun çalışmasını bakanımız yürütüyor. O çalışma bittikten sonra bunu kendisi bizzat açıklayacak. Ayrıca da komisyonda bu değişiklik yapılacak. Vatandaşlarımız şunu bilsinler. Bu yüzde 40’lık artış aşağı çekilecek. Bu daha iyi bir noktaya getirilecek. Ne kadar olacak. Herhalde birkaç güne kadar netleşir” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA