ABD Kongresi Açıklaması 'Myanmar'da Yaşanan Bir Etnik Temizliktir'

ABD Kongresinin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin gerçekleştirdiği oturumda, Myanmar’da yaşananların bir etnik temizlik olduğu söylendi.

ABD Kongresi Açıklaması 'Myanmar'da Yaşanan Bir Etnik Temizliktir'
ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde "Rohingya Krizi: Burma’daki Trajediye ABD’nin Tepkisi" başlıklı oturum gerçekleştirildi.

Oturumda ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii’yi eleştirerek, "Bu etnik bir temizliktir. Bu katliamlardan sorumlu olanlar adaletle yüzleşmelidir. Suu Çii ve ordudaki generaller bununla yüzleşmelidir" dedi.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Müdür Yardımcı Vekili Kate Somvongsiri yaptığı konuşmada, Rohingya’daki insani krizden daha fazla dikkat çekilmesi gereken az kriz olduğunu belirterek, "Myanmar yönetimi, onlarca yıldır Rohingya’ya sistematik baskı uyguladı. 1982 yılında çıkarılan kanunla Rohingyalıların vatandaşlık hakkını reddetti. Rohingya başından sonuna kadar Myanmar yönetiminin her kademesinde marjinalize edildi" diye konuştu.

Arakanlı Müslümanlara ait en az 200 köyün yakıldığını ve 500 binden fazla kişinin yerlerinden edildiğini vurgulayan Cumhuriyetçi Ed Royce ise "BM İnsan Hakları Komisyonu başkanının, orada yaşananları ’etnik temizliğin kitabı’ olarak nitelendirmesinde şaşılacak bir şey yok. Bu, güçlü ve haklılığı kanıtlanmış bir suçlamadır" ifadelerini kullandı.

Royce, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu etnik bir temizliktir. Rohingyalıların neden kaçtıklarını sorgulayan ve ordunun temizlik operasyonu yaptığını reddeden son açıklamalar tamamen yanlıştır. Bu katliamlardan sorumlu olanlar adaletle yüzleşmelidir. Suu Çii ve ordudaki generaller bununla yüzleşmelidir."

Royce, Myanmar ordusunun orantısız güç kullandığına da vurgu yaptı.
Kaynak: İHA