Togo'da Muhalefetten Protesto

Devlet Başkanı Gnassingbe'nin görevi bırakması ve anayasa reformu talebiyle ülke çapında protesto düzenlendi.

Batı Afrika ülkesi Togo'da muhalefet partilerinin çağrısıyla ülke çapında hükümet karşıtı gösteri yapıldı.

Başkent Lome'deki Deckon Meydanı'nda toplanan binlerce vatandaş Devlet Başkanı Faure Gnassingbe'nin görevi bırakması ve anayasa reformu yapılması talebiyle şehir plajına kadar yürüdü.

Ülkenin büyük şehirlerinde de düzenlenen protestolarda göstericiler "Faure gitmeli", "Togo halkı hayır diyor. 50 yıl yeter" ve "Togo'yu hemen kurtaralım" yazılı pankartlar taşıdı.

Lome'deki gösteride konuşma yapan 14 siyasi partinin oluşturduğu Togo Demokratik Güçler Koalisyonu Koordinatörü Kafui Adjamagbo-Johnson, "Eğer siz bir evin babasıysanız ve aile fertleri isyan ediyorsa sizin göreviniz orada ne olduğuna bakmaktır. Buradan son mesajımızı gönderiyoruz. Eğer buna karşılık gelmezse, öfkemizi sokaklarda dile getireceğiz." dedi.

Muhalefet partilerinden Değişim için Ulusal İttifak Partisi Gençlik Kolları Başkanı Jean Eklou ise gösteride yaptığı açıklamada, "Hükümete nihai bir uyarı yapmak için yeniden sokağa indik. Anayasa değişikliği talebimizden bizi kimse vazgeçiremez." diye konuştu.

Geçen hafta hükümeti protesto eden bazı sivil toplum kuruluşları (STK) gösterilerde daha aktif rol almak amacıyla tek çatı altında birleşme kararı alarak "Togo Ayakta Yurttaş Cephesi"ni kurmuştu.

Togo'da 2002'de parlamento, dönemin Devlet Başkanı Eyadema Gnassingbe'nin yeniden göreve gelebilmesi için anayasanın devlet başkanlığı görev süresini iki dönemle sınırlandıran maddesini kaldırmıştı. Gnassingbe'nin 2005'te ölümünden sonra devlet başkanlığına ordunun da desteğini alan oğlu Faure Gnassingbe gelmişti.

Muhalefet, anayasa değişikliğiyle ilgili birçok kez iktidarla masaya oturmuş ancak görüşmelerden sonuç çıkmamıştı.

Muhaliflerin Ağustos ayında düzenlediği gösterilerde çıkan olaylarda 7 kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA