SAÜ'den Birincilik Ödülü

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim elemanı Savaş Yavuz’un 'Koncolos' adlı belgesel filminin Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nde birincilik ödülü kazandığı bildirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamada, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen festivalin ana temasının "Kültürel Miras ve Korumacılık" olduğu, festivalde 80 eserin yarıştığı ifade edildi.

Sakarya Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (STMF) Görsel İletişim Tasarımı Bölümü araştırma görevlisi Savaş Yavuz'un yazıp yönettiği "Koncolos" adlı belgesel filmin, Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nde amatör kategoride birincilik ödülüne layık görüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, filmin konusu hakkında şu görüşlere yer verildi:

"Koncolos adlı belgesel film, Trabzon’un dağ köylerinde çok az insan tarafından devam ettirilmeye çalışılan binlerce yıllık geçmişiyle unutulmaya yüz tutmuş 'kalandar' geleneğini konu edinmektedir. Kalandarın birinci günü, miladi takvime göre ocak ayının 14. gününe denk gelir. Geleneksel olarak bu gecede çocuklar yüzlerini tanınmayacak hale getirip eski kıyafetler giyinip dışarı çıkar ve tüm köy evlerini sabah olana kadar dolaşmaya başlarlar. Her evden çeşitli hediyeler toplanır. Toplanan hediyeler daha sonra ortak bir evde pay edilir. Kışın en sert günlerinde insanların içini ısıtacak hikayelerle dolu Kalandar geleneği Türkler ile Rumlar arasında ortak bir kültür bağı kurmasıyla dikkat çekmektedir."

Kaynak: AA