Makedonya'da Veteriner Bilimleri Ve Tekniklerinde Gelişmeler Kongresi

8 Ekim'e kadar sürecek kongrede veteriner temel bilimleri, tedaviler, yeni gelişmeler ve teknolojiler hakkındaki çalışmalar sunulacak.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Veteriner Bilimleri ve Tekniklerinde Gelişmeler Kongresi, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te başladı.

Adnan Menderes Üniversitesi ile Aksaray Üniversitesinin öğretim üyelerince düzenlenen uluslararası kongreye, Türkiye ve Makedonya'nın yanı sıra farklı ülkelerden 140'a yakın akademisyen katılıyor.

Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Çamkerten, 8 Ekim'e kadar sürecek kongrede, bilim adamlarının veteriner temel bilimleri, tedaviler, yeni gelişmeler ve teknolojiler hakkındaki çalışmalarını sunacağını söyledi.

Çamkerten, kongre kapsamında bir yandan bilimsel aktiviteler gerçekleştirileceğini, bir yandan da katılımcıların birbirleriyle tanışmasıyla yeni projelere ön ayak olmayı hedeflediklerini kaydederek, kongrede 170'e yakın sözlü ve 75'e yakın poster bildiri sunulacağını kaydetti.

Kongrenin daha önce Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlendiğini aktaran Çamkerten, şunları söyledi:

"Üç yıl önce kimya bilimiyle ilgilenen hocalarımızın düzenlediği bir kongreye katılmıştık. Tercih etmemizin sebebi, Bosna Hersek'i gençlik yıllarımızda yaşadığı o acılarından hatırlıyorduk. Görmek istedik. Oradaki soydaşlarımızı da görelim, bu arada bilimsel organizasyon faaliyetlerimizi de gerçekleştirelim arzu ettik. Bosna Hersek'e geldikten sonra gezerken çok etkilendik. Çok değişik doğum tarihleri olan ama ölüm tarihleri 1992 ile 1995 arasında olan mezar taşlarını gördük. Bu bizi derinden etkiledi. Bu kongreleri buralarda, bu coğrafyada düzenlememiz lazım. Bilimsel aktivitelerin yanında, bu coğrafyaların tarihini yakından görmek lazım."

Çamkerten, gelecek yılki kongreyi Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ta düzenlemek istediklerini ifade etti.

Kongrenin Düzenleme Kurulu Üyesi de olan Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güzin Çamkerten de kongre sayesinde bir yandan bilimsel çalışmalar yürütüp diğer yandan da bölgede bulunan kardeş halklara destek olmayı hedeflediklerini ifade etti.

Türk Hava Yolları'nın (THY) da sponsorlar arasında bulunduğu ve farklı konularda oturumların düzenleneceği 2. Uluslararası Veteriner Bilimleri ve Tekniklerinde Gelişmeler Kongresi, 8 Ekim'e kadar sürecek.
Kaynak: AA