'Kutup Çalışmaları İş Birliği' Çalıştayı

İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Özsoy: 'Bu çalıştayın temel amacı, Bulgaristan ile yapılacak işbirliklerini geliştirmek üzere, Bulgar heyetini burada ağırlayarak karşılıklı bilimsel etkileşim sağlamak'

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, "Bu çalıştayın temel amacı, Bulgaristan ile yapılacak işbirliklerini geliştirmek üzere, Bulgar heyetini burada ağırlayarak karşılıklı bilimsel etkileşim sağlamak." dedi.

İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirilen "Kutup Çalışmaları İş Birliği" çalıştayına Türkiye'deki araştırmacıların yanı sıra Bulgaristan'dan gelen bilim insanları da katıldı.

Özsoy, yaptığı konuşmada, üç yıldır bu çalışmaları yürüttüklerini, kutup araştırmaları yapan ülkelerle bilgi alışverişi içerisinde olduklarını söyledi.

Türkiye'nin kutup araştırmalarında hızla yol aldığını, bu bölgelere seferler düzenlediğini ve ulusal çalıştaylar gerçekleştirdiğini kaydeden Özsoy, şöyle konuştu:

"Bu çalıştayın temel amacı, Bulgaristan ile yapılacak işbirliklerini geliştirmek üzere, Bulgar heyetini burada ağırlayarak karşılıklı bilimsel etkileşim sağlamak. Bulgaristan Antartika Enstitüsü, bu yıl 30. yılını kutluyor. 30 yıldır bu işi yapıyorlar. Türkiye'de biz merkez olarak üçüncü yılımızı kutlamaktayız. Tek resmi kurum biziz bu konuda. Bizim onlardan, onların bizden öğreneceği şeyler var. Bunun en iyi yolu da onların üslerine Türk bilim insanlarını yollamamız, onların bizim araştırma kurumlarına kendi bilim insanlarını yollamaları. Çalıştay temel de bunlara hazırlıyor."

- "Antartika'da bulunmak demek, insanlığın bu mirasını korumak demek"

Antartika çalışmalarının önemine vurgu yapan Özsoy, "Antartika'yı en başta siyasi olarak ele almak lazım. Dünyanın beşinci en büyük kıtası. Türkiye'nin yaklaşık 17 katı kadar büyüklükte, hiçbir ülkenin egemenliği altında olmayan bir coğrafyadan bahsediyoruz. Orada bulunmak demek, insanlığın bu mirasını korumak demek. Türkiye Cumhuriyeti de öncelikle Antartika'yı korumak için orada bulunuyor. Kıtayı diğer etkenlerden korumak için bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Özsoy, Türk bilim heyetinin 2018 yılının şubat ayında yaklaşık 30 kişilik bir ekiple Antartika'da olacağını anlatarak, "Konuyla ilgili İTÜ web sayfasında, bir ulusal çağrı var. Bu sefere katılmak isteyen bütün bilim insanları da projelerini göndererek başvurabilir" dedi.
Kaynak: AA