Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev Özbekistan'da

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev: 'Bu görüşmelerin ardından iki ülke arasında çözülmeyen hiçbir sorun kalmadı' Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev: 'Artık bazı güçler (iki halk arasında) nifak çıkaramayacak'.

TAŞKENT – Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Özbekistan'a resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Atambayev, ziyaretinde Taşkent'te Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev bir araya geldi.

Atambayev ve Mirziyoyev görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin geleceğiyle ilgili konuları ele aldı.

Mirziyoyev ve Atambayev, Özbekistan ile Kırgızistan arasında stratejik ortaklık, dostluk, iyi komşuluk ve karşılıklı güven ilişikilerinin pekiştirilmesine dair deklarasyona imza attı.

İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından iki ülke arasında bölgeler arası işbirliği, din işleri, istatistik, turizm, askeri işbirliği, taşımacılık, mali suçlarla ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele alanlarında anlaşmalar imzalandı. Ayrıca iki ülke haber ajansları arasında da işbirliği anlaşması imzalandı.

İmza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mirziyoyev, görüşmenin iki ülkenin en zorlu sorunlara dair görüşlerinin birbirine yakın veya benzer olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirterek, "Bu görüşmelerin ardından iki ülke arasında çözülmeyen hiçbir sorun kalmadı" ifadesini kullandı.

Bölgede terör, aşırılıkçılık ve ayrılıkcılık gibi yeni tehditlere karşı ortak mücadele konusunun ele alındığını, ayrıca iki ülke arasında ilk defa askeri işbirliği konusunun gözden geçirildiğini kaydeden Mirziyoyev, görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmaların Özbek ve Kırgız halklarının istekleri ve arzularını yansıttığını vurguladı.

Görüşmelerde Orta Asya için büyük önemi olan Çin-Kırgızistan-Özbekistan karayolu ve demiryolunun inşaatı da dahil ulaşım ve taşımacılık alanındaki işbirliği konularının gündeme geldiği, bu ulaşım koridorunun faaliyete açılmasıyla taraflar arasındaki işbirliğinin yanı sıra uluslararası taşımacılık hacminin de belirgin ölçüde artacağını belirten Mirziyoyev, ayrıca bölgedeki sınır aşan ırmakların su kaynaklarının her iki ülkenin de menfaatlerini dikkate alarak ortak kullanımı konusunda uzlaşmaya vardıklarını ifade etti.

Ülkesinin Kırgızistan ile çok eskiye dayanan ilişkilerinin geliştirilmesine ayrıca önem verdiğini kaydeden Mirziyoyev, "Özbekistan ile Kırgızistan arasındaki mevcut meseleler her ne kadar zorlu ve çelişkili olsa da biz bu sorunları çözmek zorundayız. Çünkü iki ülke halkı bizden bunu bekliyor. Bizler, dili, dini, gönlü ve her şeyi bir olan halklarız ve aramızdaki sınır da semboliktir. Bu sınır dostluk, karşılıklı anlayış ve işbirliği sınırı olacaktır" diye konuştu.

- İki ülke arasındaki sınır sorunu aralık ayına kadar çözülecek

Atambayev de eskiden tartışmalar, gerginlik ve hatta silahlı çatışmaların yaşandığı Özbekistan-Kırgızistan sınırının, bundan böyle dostluk ve işbirliği sınırı olacağını, iki halkın geçmişte Kokand Hanlığı döneminde tek bir devlet çatısı altında yaşadığını ve dedelerinin hep birlikte bu devletin sınırlarını koruduklarını kaydetti.

Altı yıllık cumhurbaşkanlığı döneminde iki ülke sınırında bazı dış güçlerin kışkırttığı gerginlikler yaşandığındığını, uykusuz günler geçirdiklerini anımsatan Atambayev, artık iki ülke sınırının yüzde 85'lik bir kısmı üzerinde mutabakat sağlandığını, geriyekalan 217 kilometrelik kısmının da aralık ayına kadar çözüleceğini belirtti.

Atambayev, iki ülke arasında uzun yıllardan beri kapalı olan sınır kapılarının açıldığını, köklü sorunların çözüldüğünü anımsatarak, bu görüşmelerin her türlü sorunun karşılıklı uzlaşmayla çözülmesinin mümkün olduğunu kanıtadığını kaydetti. Atambayev ayrıca, 2010 yılında Kırgızistan'ın güneyinde meydana gelen Özbek-Kırgız gerginliğini anımsatarak, "Artık bazı güçler (iki halk arasında) nifak çıkaramayacak, artık anaların gözlerinden yaş akmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Atambayev, "Tarihe bakarsak Büyük İpek Yolu'nun ve hatta dünyanın merkezinin günümüz Özbekistan toprakları olduğunu görürüz. Geçmişte en kaliteli kağıt Semerkant'ta üretildi. En büyük keşif ve buluşlar bu topraklarda gerçekleştirildi. Algoritma kelimesi de bu topraklarda yaşayan bilimadamı El Harezmi'nin isminden türedi. Bugün imzaladığımız ulaşım, taşımacılık ve diğer alanlardaki işbirliği anlaşmalarının ülkelerin ortak kalkınmasına destek olacağına ve o eski günleri geri getireceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

Basın toplantısının ardından Mirziyoyev, Atambayev'e ünlü Kırgız destanı Manas'ın Özbekçe'ye çevrisini hediye etti.
Kaynak: AA