Karı-Koca Hakim Savcının FETÖ Davası

FETÖ'ye iltisaklı oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen ve haklarında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan on beşer yıla kadar hapis cezası istenen hakimsavcı karı kocanın yargılanmasına başlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) iltisaklı olukları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen ve haklarında ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan oh beşer yıla kadar hapis cezası talep edilen hakim-savcı karı kocanın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanık eski savcı Yusuf Temel ve avukatı hazır bulundu. Tutuklu sanık eski hakim Sultani Temel ise duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Duruşmada savunma yapan sanık Yusuf Temel, 16 Temmuz 2016 tarihinde saat 23.00'te Sakarya'nın Kocaali ilçesinde eşiyle ikamet ettiği lojmanlarda gözaltına alındığını söyledi.

Kocaali Adliyesi'ne götürüldüğünü ifade eden Temel, gözaltına alındıktan sonra evinde yapılan aramaya kendisi ve eşinin refakati olmadan yapılan arama ve el koyma işleminin usülsüz olduğunu savundu.

Temel, açığa alınan bir savcı olduğunu ve 450 gün sonra ilk defa savunma yaptığını anlatarak, "Benim ve eşim hakkında usulüne uygun bir soruşturma yapılmamıştır. Soruşturma raporu düzenlenmeden ve bana tebliğ dahi edilmeden yapılmıştır. İhraçtan önce hiçbir şekilde savunmama başvurulmamıştır. Şahsımla ve eşimle ilgili meslek hayatımıza yönelik hiçbir eleştiri yoktur. Bu konuda Danıştay'daki iptal davası devam ediyor." dedi.

ByLock programı kullandığına yönelik iddialarla ilgili suçlamaları kabul etmeyen Temel, ByLock'taki IP adreslerinin kendisiyle hiçbir alakası olmadığını öne sürdü.

Örgütün faaliyetleri kapsamında yurtdışına dil eğitimine ve akademik eğitime gitmediğini ileri süren Temel, iddianamede tanıkların kendisi için FETÖ'ye üye olduğuna dair beyanatların tek cümleden oluştuğunu ileri sürdü.

Mahkeme üye hakiminin Temel'e telefonunun sinyal verdiği Hakkari, Zeytinburnu ve Erzurum'a gidip gitmediğini sorduğu sanık Temel, Hakkari'de çalıştığını, Zeytinburnu'nda eşinin akrabalarının olduğunu, Erzurum'un ise memleketi olduğunu ve buralara gittiğini ancak başkalarının kullandığı ByLock'tan yargılandığını savundu.

Sanık eski hakim Sultani Temel de FETÖ'yle hiçbir bağlantısının olmadığını iddia ederek, İddianamede kendisiyle ilgili suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Temel, iddianamede kendisiyle ilgili beyanda bulunan kişileri tanımadığını ve kendisi hakkında neden ifade verdiklerini bilmediğini anlatarak tahliyesini istedi.

Sanıkların tahliye taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, sanık Sultani Temel'in 3 yaşındaki çocuğunun mağduriyet yaşamaması amacıyla hakkında adli kontrol tedbirleri kapsamında elektronik kelepçe takılarak tahliye edilmesine karar verdi.

Diğer sanık Yusuf Temel'in tutukluluğunun devamına karar veren heyet, tanıkların dinlenilmesi ve diğer eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün yapısı ve eylemlerine yer verilerek, örgütün yargıdaki yapılanmasına yer verildi.

Karı-koca olan sanıklar Yusuf Temel ile Sultani Temel'in örgüte iltisaklı oldukları ve Yusuf Temel'in ByLock kullanıcısı olduğu belirtilen iddianamede, Yusuf Temel'in 9 Eylül 2014 tarihinde ByLock kullandığının tespit edildiği kaydedildi.

Tanıkların ifadelerine de yer verilen iddianamede, bir kısım tanıkların, FETÖ'ye ait evlerde düzenlenen ve terör örgütü elebaşının talimatlarının iletildiği toplantılara, sanık Yusuf Temel'in de katıldığını söyledikleri belirtildi.

İddianamede, bir gizli tanığın Sultani Temel hakkında FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapılanmasında yer aldığı iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldığını belirtilerek, "Sultan Çelik, (Evlendikten sonra soyismi Temel oldu) ilk maaşımı aldığımda örgüt adına benden para aldı. Daha sonra beni örgütten bir kişiyile tanıştırdı ve sonra şimdiki eşimle evlendik." dediği kaydedildi.

Tokat Cumhuriyet Savcılığınca yapılan bir soruşturmada ise tanık Kezban Dilek Arcaklıoğlu'nun ifadesinde, devre sorumlularının Sultani Temel olduğunu belirterek, "Bu dönemde Sultani Temel, yapıya ait staj evinde kalıyordu ve bizim evlerden sorumlu kişiydi." şeklindeki ifadeleri iddianamede yer aldı.

İddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edilen eski savcı Yusuf Temel ile eşi sanık eski hakim Sultani Temel hakkında ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan onbeşer yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
Kaynak: AA