Cezayir'de Kaya Gazı Kanunu Düzenlemesi

Cezayir'de tartışmalı kaya gazı kanunu düzenlemesinin yabancılarla ortaklık dahil herhangi bir egemenlik meselesini kapsamayacağı bildirildi.

Başbakanlıktan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Kaya gazı kanununun gözden geçirilmesi duyurusu birçok spekülasyona neden oldu. Söz konusu kanun düzenlemesi yabancılarla ortaklık da dahil herhangi bir egemenlik meselesini kapsamayacak." ifadelerine yer verildi.

Ülkede yabancılarla ortak şirket kurmak için yabancı yatırımcının yüzde 49, yerli vatandaşın yüzde 51 paya sahip olduğu hatırlatılan açıklamada, düzenlemenin yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek amaçlı olduğu belirtildi.

Enerji Bakanı Mustafa Kaytuni daha önce yaptığı açıklamada, ülkesinin kaya gazı kanununu gözden geçireceğini belirtmesi üzerine ülkede birçok tartışmaya neden olmuştu.

Cezayir’de Aralık 2014’ten bu yana, çevreye ve yeraltı sularına zarar verdiği gerekçesiyle hükümetin, ülkenin güneyinde kaya gazı çıkartma projesine karşı gösteriler düzenleniyor.

ABD Enerji Bakanlığı verilerine göre Cezayir, 19,8 milyar metreküpe ulaşan kaya gazı rezervleriyle Çin ile Arjantin’den sonra üçüncü sırada yer alıyor.

Kaynak: AA