Bu Hayvanları Gördüğünüzde 'Donup' Kalmayın

Soğuk havaların etkisini gösterdiği şu günlerde sokak hayvanları donma tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. Kurtarılma olasılığı zor olan donma vakalarının önüne geçmek için bu dönemlerde, sokaktan hayvanın sahiplenilmesi önem arz ediyor. Veteriner Hekimi Tuğba Çine, soğuk günlerde özellikle sokak hayvanlarında meydana gelen donma vakalarına dikkat çekerek, kış aylarında sokaktaki patili dostlara sıcak yuva açılmasının bir canlının hayatının kurtarılması anlamına geldiğini söyledi.

Bu Hayvanları Gördüğünüzde 'Donup' Kalmayın
Sıcak yaz döneminin ardından etkisini gösteren soğuk havalar neredeyse tüm yurtta etkili oldu. Yaşanan olumsuz hava koşullarından en çok etkilenen türün başında ise, yine sokak hayvanları geliyor. Akşam saatlerinde sıfır dereye kadar düşen hava sıcaklıkları, sokakta yaşayan patili dostları donma tehlikesiyle burun buruna getiriyor. Donma vakası ile tedaviye getirilen sokak hayvanlarının kurtarılma olasılığının zor olmasıyla birlikte, ölüm riskini de arttırıyor.

“Donma olayları geri dönüşü zor olan ve ölümlerle sonuçlanabilen bir durumdur”

Yaklaşan kış ayları öncesi hayvan sokaktan hayvan sahiplenmenin önemine değinen Veteriner Hekimi Tuğba Çine, pet hayvanları yerine sokak hayvanlarının sahiplenilmesi halinde soğuk günlerde bir canlının donma tehlikesinden uzaklaşacağını ifade ederek, “İnsanların yüzlerce yıllık sadık dostları kedi ve köpekler için yine zorlu dönemler yaklaşıyor. Soğukların başladığı şu günlerde özellikle akşam saatlerinde başlayan soğuk hava, bu canlıların yaşamlarını olumsuz şekilde etkiliyor. Bu dönemlerde yine açlık ve susuzluk problemiyle karşı karşıya kalan sokak hayvanları, zayıflayan bağışıklık sistemiyle birlikte hastalıklara kolay yakalanabilir hale gelmektedirler. Günlük yaşantımızda cadde ve sokaklarda gördüğümüz, hareketsiz halde bulunan sokak hayvanlarını mümkün mertebe kontrol etmemiz gerekiyor. Çünkü eksi derecelere kadar düşen hava sıcaklıklarının özellikle kediler başta olmak üzere hayvanların vücut ısılarında ciddi düşüşlere sebep olarak donmalara neden olur. Donma olayları çoğu zaman geri dönüşü zor olan ve ölümlerle sonuçlanabilen bir durumdur” şeklinde konuştu.



“Yardıma muhtaç hayvanların sahiplenilmesi bir canlının ölüm riskinden uzaklaşmasına vesile olur”

Çine, kış aylarında sokak hayvanlarının sahiplenilmesinin ayrıca önemli olduğunu vurgulayarak, “Kış dönemlerinde sokak hayvanlarının sahiplenilmesi son derece önemli bir konudur. Bunun nedeni ise, yardıma ve bakıma muhtaç birçok canlının dışarıda yaşam mücadelesi vermesidir. Dolayısıyla insanların evcil hayvanları satın almaları yerine, sokaktan yardıma muhtaç hayvanları sahiplenmeleri bir canlının ölüm riskinden uzaklaşmasına vesile olur. Sokak hayvanlarını sahiplenmeyi düşünen kişiler ise, belediyelerin barınaklarından ya da veteriner klinikleriyle irtibata geçebilirler” diye belirtti.



“Korunaklı alanlar çok basit ve zahmetsiz şekilde birçok hayvanın hayatını kurtarıyor”

Ayrıca Veteriner Hekimi Tuğba Çine, hayvan sahiplenme konusunda durumu yetersiz olan kişilere de önerilerde bulunarak, “Hayvan sahiplenmek için yeterli durumu olmayan insanlar da yine kış aylarının rahat geçebilmesi adına sokak hayvanları için korunaklı yerler yapabilirler. Bu korunaklı alanlar çok basit ve zahmetsiz şekilde birçok hayvanın hayatını kurtarıyor. Koli, poşet ve örtü gibi gereçlerle barınak hazırlayarak, patili dostlarımızın soğuk günleri sıcak bir ortamda geçirmesine yardımcı olabilir” dedi.

Kaynak: İHA