'Bu Demokles'in Kılıcı Gibi Bir Süreç Değil'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: '(AK Parti'de bazı belediyelerde yaşanan değişim süreci) Bu sürecin dinamik olduğunu düşünmek lazım. Bu, herkesin başında böyle Demokles'in kılıcı gibi bir süreç değil. Bunların seçilmiş olmaları önemlidir, belediyelerimizin kurumsal yapıları önemlidir ama daha verimli, daha hamleci bir tutum hedeflendiğinde onu sağlamaya yeterli olmayanlar varsa onlarla oturuluyor, değerlendiriliyor, konuşuluyor' 'Partide, belediyelerimizde, teşkilatlarımızda, hükümette bu değişim ve dönüşümün önü açıktır. Yani bugün bir ihtiyaç hissetmezsiniz, yarın bir olgu ortaya çıkar. O olgu değişim ve dönüşümü gerekli kılar'

SİNAN USLU - AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, partisinde bazı belediyelerde yaşanan değişim sürecine ilişkin, "Bu sürecin dinamik olduğunu düşünmek lazım. Bu, herkesin başında böyle Demokles'in kılıcı gibi bir süreç değil. Bunların seçilmiş olmaları önemlidir, belediyelerimizin kurumsal yapıları önemlidir ama daha verimli, daha hamleci bir tutum hedeflendiğinde onu sağlamaya yeterli olmayanlar varsa onlarla oturuluyor, değerlendiriliyor, konuşuluyor." dedi.

Yazıcı, AA muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada, Özel Kuvvetler, SAT ve MAK ekiplerinden oluşan suikast timine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesinin son derece önemli olduğunu söyleyen Yazıcı, yargılama sürecinde hukukun üstünlüğü ilkesinin esas alındığını belirtti.

Darbe girişimine ilişkin davaların bir an önce bitmesinde yarar olduğunu vurgulayan Yazıcı, Ankara'da ve İstanbul'daki davaların da yakın zamanda sonuçlanacağına inandığını dile getirdi.

- "Kurumsallaşmaya son derece önem veren partiyiz"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında hafta sonu Afyonkarahisar'da AK Parti 26. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın yapılacağını hatırlatan Yazıcı, "Biz kurumsallaşmaya son derece önem veren partiyiz. Partimiz, Türk siyasi hayatında var olduğu 14 Ağustos 2001 tarihinden bu yana kurumsal yapılarımızı hep işlevsel duruma getirdik, bunları giderek zenginleştirdik." dedi.

Yazıcı, 3 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan başkanlığında ilk kez istişare toplantısı yapılacağına işaret ederek, toplantıya, bakanlar, milletvekilleri, genel merkez yöneticileri dışında bu yıl ilk defa Kurucular Kurulu üyelerinin de davet edildiğini bildirdi.

Toplantıda, ağırlıklı olarak hükümet faaliyetlerine ilişkin değerlendirmeler yapılacağını, basına kapalı toplantılarda, partililerin hangi konuyu dile getirmek istiyorlarsa onu konuşacaklarını söyleyen Yazıcı, "Böyle bir toplantı yapıyoruz. Bu toplantıda katılımcılık pratiği yapılmış oluyor. Bakanlıkların icraatlarıyla alakalı, geneli ilgilendiren sorunsal alanlar varsa onlar dile getirilecek. İnşallah hem partimiz için hem de ülkemiz için hayırlı sonuçlara vesile olur." dedi.

- "Değişim ve dönüşümün önü açık"

Yazıcı, İstanbul ve Düzce belediyelerindeki istifaların ardından belediye başkanlarına yönelik yeni istifaların yaşanıp yaşanmayacağı konusuyla ilgili olarak, "Olmayan bir şeye 'olacak' demek fevkalade yanlıştır ama siyasi hayat dinamiktir, hayat dinamiktir. Yani partide, belediyelerimizde, teşkilatlarımızda, hükümette bu değişim ve dönüşümün önü açıktır. Yani bugün bir ihtiyaç hissetmezsiniz, yarın bir olgu ortaya çıkar. O olgu değişim ve dönüşümü gerekli kılar." diye konuştu.

Parti ve ülke çıkarlarını gözeterek hareket ettiklerini vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Ülkenin çıkarlarıyla örtüşmeyen bir parti faaliyeti düşünülemez. Çünkü biz siyaseti bu ülkeye hizmet etmek, Türkiye'de yaşayan 80 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hayat standardını yükseltmek, yaşantısını kolaylaştırmak, önündeki engelleri kaldırmak ve ülkeyi büyütmek için yapıyoruz. Bizim hedefimiz bu. Bütün faaliyetlerimiz bu hedefe matuf olacak. Belediyeleri değerlendirirken, belediye başkanlarına ilişkin bir değerlendirme yaparak, belirlenecek eylem biçimlerini, hareket biçimlerini bu süreçlerle bağlantılı olarak düşünmek lazım.

Bu sürecin de dinamik olduğunu düşünmek lazım. Bu, herkesin başında böyle Demokles'in kılıcı gibi bir süreç değil. Bunların seçilmiş olmaları önemlidir, belediyelerimizin kurumsal yapıları önemlidir ama daha verimli, daha hamleci bir tutum hedeflendiğinde onu sağlamaya yeterli olmayanlar varsa onlarla oturuluyor, değerlendiriliyor, konuşuluyor. Dolayısıyla bir hareket tarzı belirleniyor. Bu değişimleri de öyle düşünmek gerekir diye değerlendirmek isterim."
Kaynak: AA