Ağrı'da En 'Tatlı' Festival

Ağrı’da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ilk defa Bal Festivali düzenlendi. Vatandaşlar kendilerine ikram edilen balları yiyerek festivalin tadını çıkardı.

Ağrı'da En 'Tatlı' Festival
Ağrı merkez belediye otopark alanında sabah saatlerinde başlayan 1. Bal Festivaline, Ağrı Valisi ve Belediye Başkan Vekili Süleyman Elban, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Engin, İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Abdulhalik Karabulut, kamu kurum amirleri, vatandaşlar ve bal tanıtımı yapan arıcılar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festivalde vatandaşlar yaylalarda ve yüksek rakımlı alanlarda arılardan elde ettikleri petek, kavanoz ve karakovan ballarının tanıtımını yaptı. Bal üretici stantlarını tek tek gezerek bilgi alan ve ikram edilen balların tadına bakan Vali Elban, bal üreticileri ile sohbet ederek talep ve sorunlarını dinledi. Yöre halkı ürettiği balların tanıtımını yaparak vatandaşlara satışlarını gerçekleştirdi. Vatandaşlar bal üreticileri tarafından kendilerine ikram edilen balları yiyerek festivalin tadını çıkardı. Oldukça kalabalık geçen Bal Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

"Ağrı balının çok kaliteli olduğu konusunda çok iddialıyız"

Programda konuşan Vali Elban, bal üretiminin kentin ekonomisine büyük bir katkı sağladığını söyledi.

Ağrı’da rakımın yüksek olması ve bitki çeşitliliğinin oldukça fazla olması ile birlikte ciddi bir arıcılık potansiyeli olduğunu belirten Vali Elban, "Bu sektörün daha fazla geliştirilmesi ve bu işle uğraşan arıcılarımızın daha fazla kazanç elde etmeleri ve ürünlerini daha rahat pazarlamaları ve arıcılığı daha fazla geliştirebilmeleri için ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Çalışmalardan bir tanesine bu festivalin düzenlenmesidir. Bir yerde bir ürün ile ilgili festivalin düzenlenmesi o ürünün çok kaliteli olduğu bir iddianın varlığını ortaya koyar, hem de orada o ürünün bol miktarda üretildiğini söyler. Biz de Bal Festivali ile bir iddiamızı ortaya koyuyoruz. Bu iddiamızda da haklıyız. Biz bal konusunda Ağrı balının çok kaliteli olduğunu ve Türkiye’ye sayılı bal üretilen üretilen yerlerden biri olduğu konusunda çok iddialıyız. Yine pazara arz anlamında da yeteri miktarda şu an için çok tanıtamadığımız için yeteri miktarda balımız olduğunu düşünüyorum. Bu festival ile biz diğer festivallerde yapıldığı gibi bizde bu ürünümüzün hem kaliteli olduğu, bol miktarda olduğu konusunda bir tanıtım yaparak bir sonraki yıllarda hem piyasaya arz edilen arılarla ürettiğimiz bu balların miktarını artırmak, hem de bu işle uğraşan çiftçilerimizin kazancını arttırmak bizim temel hedefimizdir. İlimizin ekonomisine ve insanımızın cebine giren paraya katkı sağlasın, bu amaçla bu festivali yaptık" dedi.



"Halkımızı sahte ballardan kurtarmak amacıyla biz buradayız"

Festivalde Sinek Yaylasında ürettiği balların tanıtımını yapan Ebubekir Demir adlı arıcı ise arıcılığa lösemi hastası olan oğlu için başladığını söyledi.

2004 yılında arıcılığa başladığını ifade eden Demir, "Doktorlar oğlum için çok olumlu konuşmuyorlardı, o yüzden ben oğlumu tedavi etmeye karar verdim. Aynı zamanda ben aktarım. 20 kovan arı alarak oğlumu tedavi ettim. Allah da şifasını verdi, oğlum iyileşti ve evlendirdim. Oğlum da arıcılık yapıyor. O dönemlerde 20 kovan ile arıcılığa başladık, şimdi 600 kovanımız var. 600 kovan ile ailece arıcılık yapıyoruz. Sayın Valimize bu festivali düzenledikleri için teşekkür ediyorum. Amacımız halkımıza hakiki balı tanıtmaktır. Bal ile halkımızı buluşturmak. Halkımızı sahte ballardan kurtarmak amacıyla biz buradayız. Bu festivalde zaten bu nedenle düzenlendi.

Festivalimizde çok güzel gidiyor" ifadelerini kullandı.

Festival öğrenciler tarafından söylenen müzik dinletisi ve arıcılar arasında yapılan yarışmada dereye giren ilk 3 kişiye verilen hediyelerin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA