Uluslararası Hukuk Öğrenimi Kongresi

Türkiye Adalet Akademisi'nce düzenlenen ve 27 ülkeden katılımcıların yer aldığı kongrede, hukuk öğreniminin tarihsel gelişimi ve dünyadaki mevcut durumu ele alınıyor TAA Başkanı Akçil: 'Hukuk öğreniminin tarihinin ilk günlerinden bugüne tüm aşamalarını, ülkelerde uygulanan usul ve yöntemleri, metodolojiyi, ülkemizin hukuk öğrenim geleceğine ilişkin konuları burada incelemiş, araştırmış ve tespit etmiş olacağız'.

Türkiye Adalet Akademisi (TAA) Bilimsel Çalışmalar ve Enformasyon Daire Başkanlığı'nca, akademisyenlerin, uzmanların, hakim ve savcıların, avukatların ve hukuk fakültesi dekanlarının katılımıyla düzenlenen Uluslararası Hukuk Öğrenimi Kongresi başladı.

Kongreye ilişkin açıklama yapan TAA Başkanı Yılmaz Akçil, akademi olarak asli görevlerinin hakim ve savcı adaylarının mesleğe kabulü, hazırlanması ve meslek içi eğitimleri olduğunu söyledi.

Hukuk öğreniminin önemli olduğunu belirten Akçil, şöyle devam etti:

"İnsan kaynağının iyi yetişmesi için sempozyum, seminerler düzenlerken hukuk öğrenimini de masaya yatırmak istedik. 27 farklı ülkeden akademi başkanlarını, yüksek yargı temsilcilerini, muadil kurumların yetkililerini ve üyelerini, Türkiye'den de bu alanda çalışma yapan üniversite hocalarını, bilim insanlarını ve yargı mensuplarını çağırdık. Değişik oturumlarda, hukuk öğreniminin tarihsel sürecini, tarihinin ilk günlerinden bugüne tüm aşamalarını, ülkelerde uygulanan usul ve yöntemleri, metodolojiyi, ülkemizin hukuk öğrenim geleceğine ilişkin konuları burada incelemiş, araştırmış ve tespit etmiş olacağız."

Akademi olarak ilk kez düzenlenen ve yargı odaklı ilk sempozyum olan Uluslararası Hukuk Öğrenimi Kongresi'ne Balkan ülkelerinden, Ortadoğu'dan, Uzak Doğu'dan, Fas'tan Japonya'ya kadar katılımcıların geldiğini ifade eden Akçil, Türkiye'deki üniversitelerin hukuk fakültesi dekanları, öğretim üyeleri ile yargı mensuplarının da yer aldığı kongrede çeşitli sunumlar yapılacağını söyledi.

Akçil, 3 gün sürecek kongrenin sonunda bildiri yayınlanacağını, bunların da kitap haline getirileceğini anlattı.

- "Hammurabi'den günümüze Mezopotamya'da hukuk"

Kongrenin bugünkü oturumlarında, hukuk öğreniminin tarihsel gelişimi başlığı altında Roma, Çin, Pers-İran, Lübnan, Rusya, Osmanlı, Selçuklu, Azerbaycan, Türmenistan ve Özbekistan hukuku ile Orta Çağ'da Orta Asya'daki hukuk sistemi konuları, Hammurabi Kanunları'ndan günümüze Mezopotamya'da hukuk öğrenimi ele alınacak.

Hukuk öğreniminde dünyadaki mevcut durumun tartışılacağı yarınki oturumlarda ise ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Cezayir, Malezya, Endonezya, İran, Mısır, Ürdün, Filistin, Japonya ve Hint yarımadasındaki hukuk sistemi ile Bolonya sürecinin AB ülkelerinin hukuk öğrenimine etkisi ve sonuçları değerlendirilecek.

Kongrenin son gününde ise grup çalışmaları ve değerlendirme toplantıları yapılacak.
Kaynak: AA