Türkiye'de En Fazla Kuş Aras'ta Gözlendi

Iğdır'daki Aras Nehri Kuş Cenneti Araştırma ve Eğitim Merkezi, dünya kuş gözlemciliğinin merkezi olan 'ebird' sisteminde Türkiye'de en fazla kuş gözlenen alan oldu Kuzeydoğa Derneği Başkanı Şekercioğlu: 'Biz alanda gözlemlediğimiz türleri ebird sistemine gire gire Türkiye'de en çok kuş gözlemlenen nokta Aras oldu. Aras'ta gördüğümüz 287 kuş türünün 280'ini ebird sistemine girdik'

HÜSEYİN YILDIZ - Türkiye'nin en büyük kuş gözlem istasyonlarından Aras Kuş Gözlem İstasyonu'nun yer aldığı Iğdır'daki kuş cenneti, ülkede en fazla kuşun gözlemlendiği alan oldu.

Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Kuzeydoğa Derneğince kentin Tuzluca ilçesinin Yukarı Çıyrıklı köyüne kurulan Aras Kuş Gözlem İstasyonu'nda yapılan çalışmalar sonucu, buranın da yer aldığı Aras Nehri Kuş Cenneti Araştırma ve Eğitim Merkezinde tespit edilen 287 kuş türünden 280'i "ebird.org" sistemine kaydedildi.

Dünya kuş bilimi araştırmalarının toplandığı ve en büyük canlı gözlem sistemi olan "ebird.org"a yapılan kuş gözlem kayıt sayısına göre, Türkiye'de en fazla kuş gözlemi yapılan alanlar arasında bulunan Aras Nehri Kuş Cenneti Araştırma ve Eğitim Merkezi birinci sırada yer aldı.

Aras Nehri Kuş Cenneti Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin en yakın takipçisi ise 262 kuş türüyle Marmara'daki Kocaçay Deltası oldu.

Kuzeydoğa Derneği Başkanı, Utah ve Koç üniversiteleri öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aras Kuş Gözlem İstasyonu'nun bölge için önemli bir değer olduğunu söyledi.

- 100 bine yakın kuş halkalandı

İstasyonun kuş bilimine önemli veriler kattığını belirten Şekercioğlu, "İstasyonumuz kurulduğu günden beri birçok kuş türünü gözlemleyip 100 bine yakın kuşu halkalayarak veriler elde ettik. Dünyanın en büyük canlı gözlem sitesi 'ebird.org' adındaki kuş gözlem sitesidir. Kuşçular dünyada en çok doğada canlı türü gözleyen gruptur. Bu sitede 400 milyondan fazla kuş kaydı var." dedi.

Şekercioğlu, birçoğu gönüllülük esasıyla çalışan gözlemcilerden oluşan Aras ekibinin her gün yeni veriler elde ettiğini aktararak, şu bilgileri verdi:

"Ekibimizle her gün siteye veriler giriyoruz, bir listede bazı günler 25 tür oluyor, başka günler 61 tür oluyor. Aras Kuş İstasyonu'nun bulunduğu Aras Nehri Kuş Cenneti Araştırma ve Eğitim Merkezi, tespit edilen 287 kuş türüyle Doğu Anadolu'nun en zengin kuş cenneti. Biz alanda gözlemlediğimiz türleri ebird sistemine gire gire Türkiye'de en çok kuş gözlemlenen nokta Aras oldu. Aras'ta gördüğümüz 287 kuş türünün 280'ini ebird sistemine girdik."

İstasyonun kurulduğu günden bugüne pek çok kuş türünü gözlemleyerek veriler elde ettiklerinin altını çizen Şekercioğlu, "ebird sistemine Türkiye'den şimdiye kadar 434 kuş türü kaydedilmiş. Bu verilere göre Aras Nehri Kuş Cenneti Araştırma ve Eğitim Merkezi, Türkiye'de en çok kuş gözlemlenen noktalar arasında 18 tür farkla Kocaçay deltasını geçerek Türkiye şampiyonu." sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA