Samiri Yahudilerinin 'Sukot Bayramı' Kutlamaları

Samiri Yahudileri, Gerizim Dağı'na çıkarak Sukot Bayramını kutladı.

Filistin'deki Samiri Yahudileri, Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan Gerizim Dağı'na çıkarak, Sukot (Arş) Bayramını kutladı.

Ortadoğu'daki köklü dini topluluklarından biri olan Samiriler, Sukot Bayramı dolayısıyla hacı olmak için Nablus'taki Gerizim Dağında toplandı. Güneş doğmadan önce kırmızı fes ve beyaz elbiseleriyle kutsal kabul ettikleri Gerizim Dağına çıkan Samiri Yahudileri burada ibadetlerini yerine getirdi.

Hazreti Harun’un 163'üncü kuşak torunu olduğunu belirten ve Samirilerin Başkâhini 81 yaşındaki Haham Abdullah Vasıf Tevfik es-Samiri, 3 bin 600 yıllık ceylan derisine yazılı orijinal olduğuna inandıkları Tevrat nüshasını taşıdı.

Samiriler Gerizim Dağının yeryüzündeki gökyüzüne en yakın bölge olduğuna ve Hazreti İbrahim'in, oğlu İshak’ı (İslamiyete göre İsmail peygamber) bu dağ üzerinde Allah’a adamak istediğine inanıyor.

- Samiri Yahudileri kimdir?

Tevrat'ın sadece ilk 5 kitabını (Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye) kabul eden Samiriler, kutsal şehir olarak Kudüs'ü değil Gerizim Dağı'nın bulunduğu Filistin'in Nablus kentini tanıyor.

Müslümanlara göre Hazreti Muhammed'in miraca yükseldiği ve "semaya açılan kapı" olan Mescid-i Aksa'nın içindeki Kubbetu's Sahra Camisi'nin içinde yer alan kaya, Samirilere göre Gerizim Dağı'nın üstünde bulunuyor.

Nablus ile İsrail'in başkenti Tel Aviv yakınlarındaki Holon beldesinde yaşayan ve sayıları ancak 800'ü bulan Samiriler, Sukot Bayramı'nda olduğu gibi Hasat ve Hamursuz bayramlarında da Gerizim Dağı'na çıkarak hac yapıyor.

Samiriler, 3 bin 600 yıllık ceylan derisine yazılı orijinal Tevrat'ın kendilerinde olduğuna inanıyor.

Yahudilerin Tevrat'ı tahrif ettiğine inanan Samiriler, kendilerinin Hazreti Yakub'un 12 oğlundan Hazreti Yusuf'un torunları olduklarını kabul ediyor.

İbadet şekilleri Müslümanlarla benzerlikler taşıyan Samiriler, günlük yaşamlarında Arapça konuşurken, ibadetlerinde klasik İbraniceyi kullanıyor. Ayrıca ibadetlerinde secde ve rüku olan Samirilerin ibadethanelerinde masa veya sıra bulunmuyor.
Kaynak: AA