Nijerya'da Yolsuzlukla Mücadele

Tarım, Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Başkanı Ogunmodede ve iki enstitü çalışanı, kurum bütçesinde yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle kırkar yıl hapse mahkum edildi.

Nijerya'da bir enstitünün üç görevlisine 580 bin dolar değerindeki kamu fonunda yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle kırkar yıl hapis cezası verildi.

Tarım, Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Başkanı Benjamin Ogunmodede ve enstitünün muhasebecilerinden Zacheus Tejumola ile Adenekan Clement'in, kurum bütçesinde yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle haklarındaki 16 dosyadan 2011 yılından bu yana yargılandıkları davada karar çıktı.

Suçlanan kişiler, usulsüz kullandıkları parayı, 2 milyon dolarlık ödeneğin alımını kolaylaştırmak için bazı parlamenterlere ve Finans Bakanlığı yetkililerine verdiklerini iddia ederek kendilerini savundu.

Federal Yüksek Mahkeme Yargıcı Ayo Emmanuel ise üç sanığın açıkça rüşvet ve kara para aklama suçlarını işlediğini belirterek ülkenin kanunlarına göre cezalandırılmaları gerektiğini vurguladı.

Yargıç Emmanuel ayrıca bu yargılamanın sonucunun diğer kararlara emsal teşkil edeceğini dile getirdi.

Yargılama sonucu sanıkların kırkar yıl hapisle cezalandırılmasına hükmedildi.

Devlet Başkanı Muhammed Buhari, 2015 yılında iktidara geldiğinde yolsuzluklarla geniş çaplı mücadele başlatmıştı.

Buhari'nin ülkede yolsuzluklarla yeteri kadar mücadele edilmediği yönündeki eleştirisi sonrası 15 kişilik özel heyet kurularak mahkemelerin takip edilmesi kararı alınmıştı.
Kaynak: AA