Kuveyt Türk'ten 400 Milyon TL'lik Kira Sertifikası İhracı

Kuveyt Türk Hazine ve Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Albayrak: 'Kuveyt Türk olarak bugüne kadar TL cinsinden nitelikli yatırımcıya birçok kez kira sertifikası ihracı gerçekleştirdik. Son gerçekleştirdiğimiz 106 gün vadeli 400 milyon TL’lik kira sertifikası ihracıyla Türkiye rekorunu yeniden kırdık'

Kuveyt Türk Hazine ve Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ruşen Ahmet Albayrak, "Kuveyt Türk olarak bugüne kadar TL cinsinden nitelikli yatırımcıya birçok kez kira sertifikası ihracı gerçekleştirdik. Son gerçekleştirdiğimiz 106 gün vadeli 400 milyon TL’lik kira sertifikası ihracıyla Türkiye rekorunu yeniden kırdık." ifadelerini kullandı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Kuveyt Türk, katılım bankacılığı sektöründe TL cinsinden tek seferde en yüksek tutarlı kira sertifikası (sukuk) ihracını gerçekleştirerek Türkiye rekoru kırdı. 106 gün vadeli 400 milyon TL tutarındaki kira sertifikası 3 Ocak 2018’de anaparayla birlikte sahiplerine dağıtılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kuveyt Türk Hazine ve Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Albayrak, reel ekonominin sağlam bankası olarak kira sertifikaları gibi yatırım araçlarının geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına büyük önem verdiklerini kaydetti.

Yatırımcıların kira getirisi üretebilen varlıklar üzerinde hak sahipliğini ifade eden kira sertifikalarının sahibine hem orta hem uzun vadede sabit getiri fırsatı sağladığını aktaran Albayrak, şunları ifade etti:

"Kuveyt Türk olarak bugüne kadar TL cinsinden nitelikli yatırımcıya birçok kez kira sertifikası ihracı gerçekleştirdik. Son gerçekleştirdiğimiz 106 gün vadeli 400 milyon TL’lik kira sertifikası ihracıyla Türkiye rekorunu yeniden kırdık. Kira sertifikalarıyla toplanan fonlar reel ekonominin fonlanmasında kullanılacak. Yıllık brüt yüzde 12 kira getirisi olan ihracımız piyasa muadillerine göre düşük olmasına rağmen rekor bir taleple karşılaştı. Anaparayla birlikte 3 Ocak 2018’de kira sertifikası sahiplerine dağıtılacak. Kira sertifikalarına olan ilginin gün geçtikçe artması ve yatırımcıların bankamıza olan sarsılmaz güveni bizleri mutlu ediyor."

Albayrak, bireysel emeklilik sektöründe 1 Ocak 2017’de yürülüğe giren Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) faizsiz fonlara olan ilgiyi artırdığını belirterek, “OKS kapsamında sistemde yer alan katılımcıların yaklaşık yüzde 65’inin faizsiz fonları seçtiğini görüyoruz. OKS sistemindeki faizsiz fonlara olan yüksek talep, faizsiz finansal sistem açısından oldukça umut vericidir. Emeklilik şirketlerinin fon portföylerinde tutabilecekleri kira sertifikası yüzdeliğinin genişletilmesi ve kısa vadeli kira sertifikası fonlarının kurulması kira sertifikasına olan ilgiyi ve talebi artırıyor. Tüm bu gelişmeler ışığında bir önceki yıla kıyasla yüzde 50’lik bir artışla bu yıl 1 milyar 735 milyon TL’lik kira sertifikası ihracı gerçekleştirdik. Faizsiz finansal sisteme olan ilginin artmasından memnuniyet duyuyoruz." değerlendirilmesinde bulundu.

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 2010 yılında sukuk piyasalarına giren Kuveyt Türk, bugüne kadar ABD doları, Malezya ringiti ve Türk lirası gibi farklı para cinslerinde yurt içi ve yurt dışında toplamda 12 milyar TL’nin üzerinde kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Bunların yaklaşık 6,5 milyar TL’si halihazırda çeşitli piyasalarda dolaşımda bulunuyor.

Kaynak: AA