Dünya Bal Üreticileri, Mobil Bal Tırını Ziyaret Etti

45. Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi için Türkiye gelen bal üreticileri mobil arıcılık sistemine yoğun ilgi gösterdi

45. Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi için Türkiye gelen dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda bal üreticisi, iş adamı İbrahim Sancak’ın geliştirdiği mobil bal tırını ziyaret etti.

Kongrenin teknik gezisi kapsamında dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda bal üreticisi Şilenin Oruçoğlu köyüne geldi. Köye otobüslerle getirilen bal üreticileri burada kurulan stantları gezdi ve Türkiye’de yetiştirilen arı türleri hakkında kovanlar başında bilgi aldı.

Gezi sırasında en yoğun ilgiyi yaptırdığı özel tırda doğal bar üreten Trabzonlu iş adamı İbrahim Sancak’ın projesi gördü.

Mobil bal tırını ve tırdaki sağım ünitesini gören arıcılar, şaşkınlıklarını gizleyemedi. Tır içinde incelemelerde bulunan arıcılar, tır iç ve dış kısmında bol bol fotoğraf çektirdi.

Geliştirdiği sistem hakkında katılımcılara bilgi veren Sancak, mobil arıcılık sistemiyle Türkiye’nin 4 bir yanını gezerek her mevsim taze çiçeklerden bal elde ettiklerini söyledi.

Yer kovanlarından daha büyük 192 kovanı tıra yerleştirdiklerini belirten Sancak, "Tırımız kendi elektriğini kendi üretiyor. Tırın üstünde güneş panelleri var. Ayrıca ısıtma sistemi var kovanlarda. Isı 15 derecenin altına düşünce bu sistem devreye girerek arıların üşümesini engelliyor. Tırda iki kişi rahatlıkla kalabilir. Mutfağı, banyosu, lavabosu var. Ayrıca sağım yerimiz var. Bal üretimi tamamlanınca kolaylıkla arka bölümde balımızı sağabiliyoruz". diye konuştu.

Sancak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mobil arıcılık sisteminin bu kadar ilgi görmesini beklemediğini kaydetti. Katılımcıların tırı yakından incelediğini ve sistem hakkında bir çok soru sorduğunu dile getiren Sancak, “Bu ülkemizin arıcılık ve bal üretimi konusunda geldiği yeri gösteriyor. Güzel çalışmalar ortaya konunca insanlar da ilgi gösteriyor. İlgi ve alakadan çok memnun kaldık. Ülkemizi ve projemizi tanıttık. Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde bu sistemi geliştiren ustamız Mustafa Kaya'ya bir kez daha teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

- Kongre için 121 ülkeden 13 bin katılımcı Türkiye'ye geldi

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin de 45.'si düzenlenen Apimondia Kongresi nedeniyle Şile’ye teknik gezi için geldiklerini belirterek, "Ülkelerin katılımına göre de en fazla katılım Ukrayna’da oldu. 114 ülke katıldı. 121 ülkeden 13 bin katılımcı Türkiye'ye geldi. Devletimiz ve kurumlarımızla ve sektörümüzle harika bir kongre yaptık." dedi.

Bugünkü gezi kapsamında Türkiye’nin arıcılık kültürünü tanıtacaklarına dikkati çeken Şahin, "Teknik geziye yurtdışından 600 kişi katılacak. Gezi için mini arılık yaptık. Kafkas, Anadolu, Trakya, Muğla ve Ege ara ırklarını buraya getirdik. Gelen misafirlere bunları tanıtacağız. Tır dorsesinde bal üretimi yapan bir projemiz de burada yerini aldı. Çok önemli bir proje. Bu dorsede her şey düşünülmüş, harika bir proje. Keşke arıcılarımızın imkanı olsa da hepsi dorsede üretim yapsa. Örnek bir olarak getirdik. Ülkemizin güzellikleri bunlar, bize renk katıyor. Bal çeşitliliğimiz çok güzel, bunu tanıtmamız lazım. Bu kongrede balımızı, arılarımızı tanıttık." değerlendirmesini yaptı.

- "Mobil aracılık sistemine müthiş bir ilgi vardı"

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü görevlisi ve "Arım Balım Beteğim Projesi Yönetim Kurulu Üyesi Enver Top, 2004 yılında yaptıkları bu projenin işadamı İbrahim Sancak tarafından daha da geliştirildiğini söyledi.

Mobil aracılık projesinin dünyaya örnek olduğuna dikkati çeken Top, "Yurt dışından gelen katılımcıların bu proje karşısında hayretler içinde kalması bizi çok mutlu etti. Bu yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Mobil aracılık sistemine müthiş bir ilgi vardı. İçeriye girenlere tek tek proje hakkında bilgi verdik." dedi.

Geziye Şile Kaymakamı Salih Yüce, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce ile çok sayıda yerli ve yabancı arı yetiştiricisi ve bal üreticisi katıldı.

Kaynak: AA