Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız Filistin'de Mülteci Kampını Ziyaret Etti

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Yıldız: '(Filistin meselesine) Kalıcı bir çözüm sağlanması için gösterilen tüm çabaları destekliyoruz ancak bu çözüm sağlanana kadar Filistinli mültecileri ve işgalden etkilenen tüm Filistin halkını desteklemeye devam edeceğiz' UNRWA Genel Direktörü Krahenbühl: 'Gazze'de 270 bin öğrencimiz var ve bunların yüzde 90'ı Gazze'nin dışına hayatlarında hiç çıkamadı. Aynı şekilde sağlık sektörü de felaket durumda. Gazze'de tedavi olmak için ekipmandan yoksun çok sayıda insan var. Gazze'de tedavisi mümkün olmayanlar tedavi olmak için dışarı çıkma izini de alamıyorlar. Ertelenen bir ölüm cezası gibi bir şey bu' 'UNRWA olarak Filistinli mültecilere hizmet vermeye devam edebilmemiz için Türkiye'nin desteğini teyit etmesini çok değerli buluyorum. Türkiye çatışma bölgelerinde çok saygıdeğer bir çalışma geleneği geliştirdi'

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Filistin meselesine kalıcı bir çözüm sağlanması için gösterilen tüm çabaları desteklediklerini, bu çözüm sağlanana kadar da Filistinli mültecileri ve işgalden etkilenen tüm Filistin halkını desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Flistin'deki insani durumu yerinde incelemek üzere 16 kişilik bir heyetle bölgeye gelen Yıldız, çeşitli ziyaretlerde bulunarak Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) yetkililerinden bilgi aldı. Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu da ziyaret boyunca Yıldız'a eşlik etti.

Kudüs'te UNRWA Genel Direktörü Pierre Krahenbühl ile bir araya gelen Yıldız, daha sonra işgal altındaki Batı Şeria'da 16 bin Filistinli mültecinin yaşadığı Dehişe Kampı'nı ziyaret etti. Yıldız, kampta UNRWA bünyesinde faaliyet gösteren bir sağlık ocağını ve kız okulunu da ziyaret ederek Filistinli öğrencilerle sohbet etti.

UNRWA yetkililerinden kuruluşun eğitim, sosyal ve sağlık yardımları hakkında bilgi alan Yıldız, kampı dolaştıktan sonra bölgeden ayrıldı.

- "Hapishane gibi"

Yıldız, UNRWA Genel Direktörü Krahenbühl ile yaptığı görüşmede, "İsrail'in kısıtlamalarının burayı (Filistin'i) bir çeşit hapishaneye çevirdiğini gördüm. Filistinli mültecilerin de geri dönme imkanı hala gözükmüyor. Bu nedenle maalesef UNRWA'ya uzun dönem daha ihtiyaç olacak. UNRWA'ya destek olmalıyız ve tüm BM üyesi ülkeler UNRWA ile daha fazla iş birliği yapmalı. Kalıcı bir çözüm sağlanması için gösterilen tüm çabaları destekliyoruz ancak bu çözüm sağlanana kadar Filistinli mültecileri ve işgalden etkilenen tüm Filistin halkını desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında çözümü yok etmeye yönelik uygulamalarda bulunduğunu vurgulayan Yıldız, bununla birlikte uluslararası toplumun büyük oranda UNRWA üzerinden gerçekleştirdiği faaliyetleri görmekten de mutlu olduğunu kaydetti.

Dünkü Gazze ziyaretinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından burada yaptırılan toplu konutları ve Türk-Filistin Dostluk Hastanesini ziyaret ettiğini hatırlatan Yıldız, "Bundan gurur duydum. Çünkü bu hastane Türkye'deki şehir hastaneleri gibi en modern teçhizatlarla donatıldı. İnşallah hastaneye elektrik ve su da bağlanacak. Toplu konut da teslim edilmek üzere. Belki sizin (UNRWA olarak) Türk kurumları ile iş birliği yapmanız bu projeleri daha fonksiyonel kılabilir." ifadelerini kullandı.

- Uluslararası toplum "Uzlaşı Hükümetini" desteklemeli

Bölgeye yaptığı ziyaretin Filistinliler arasında varılan siyasi uzlaşının uygulamaya konulduğu günlere denk geldiğini ancak ziyaretinin amacının bununla bir ilgisi olmadığını belirten Yıldız, bununla birlikte bu uzlaşının iyi bir adım olduğunu ve uluslararası toplum tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Yıldız, "Uzlaşı Hükümeti muhtemelen Filistin meselesinde ciddi müzakereler için bir adım olacak. UNRWA için de iyi bir faktör olacak. Bunun iyi bir adım olduğunu ve uluslararası toplum tarafından desteklenmesi gerektiğini burada tekrar etmek istiyorum. Türkiye olarak biz de bunu destekliyouz." diye konuştu.

- "Gazze'deki durum ertelenen bir ölüm cezası gibi"

UNRWA Genel Direktörü Krahenbühl de işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan halk üzerinde çok yüksek bir baskı olduğunu belirtti.

Krahenbühl, "Gazze'de bunu gördünüz. Gazze'de 270 bin öğrencimiz var ve bunların yüzde 90'ı Gazze'nin dışına hayatlarında hiç çıkamadı. Aynı şekilde sağlık sektörü de felaket durumda. Gazze'de tedavi olmak için ekipmandan yoksun çok sayıda insan var. Aynı zamanda dışarıya tedavi olmak için çıkma izni de alamıyorlar. Ertelenen bir ölüm cezası gibi bir şey bu." dedi.

UNRWA olarak Filistinli mültecilere hizmet vermeye devam edebilmeleri için Türkiye'nin desteğini teyit etmesini çok değerli bulduğunu belirten Krahenbühl, şunları söyledi:

"Türkiye'nin sesinin siyasi meselelerde de işitiliyor olması önemli. UNRWA'ya devam eden yardımlarınızı istişare etmek istiyoruz. Türkiye aynı zamanda çatışma bölgelerinde çok saygıdeğer bir çalışma geleneği geliştirdi."

Geçen temmuz ayında UNRWA Danışma Komisyonu Başkan Yardımcılığını üstlenen Türkiye, gelecek yıl temmuz ayında da bir yıllığına aynı komisyonun başkanlık görevini yürütecek.

Kaynak: AA