Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani'den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İranlı mevkidaşı Ruhani ortak basın toplantısında Kuzey Irak'taki referanduma tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani'den ortak açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani'den ortak açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İranlı mevkidaşı Ruhani açıklama yaptı.

İki lider de Kuzey Irak'taki referanduma tepki gösterirken Erdoğan ' Irak sorunu önümüzdeki ilk madde haline geldi. Bu Kuzey Irak neyin referandumunu yapıyor.' dedi. Ruhanİ ise 'Kuzey Irak yanlışını telafi etmeli. Türkiye Irak ve İran çok ciddi girişimlerde bulunmalıyız.' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani'den ortak açıklama

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin açıklamasından öne çıkan satırlar şöyle:

KUZEY IRAK İLE İLGİLİ ÇOK CİDDİ GİRİŞİMLERDE BULUNMALIYIZ'

Suriye ve Kuzey Irak ile ilgili görüştük. En temel amacımız bölgedeki güvenliği hakim kılmaktır. Amaç barış, istikrar ve güvenliği hakim kılmak.

Etnik ve mezhebi ayrımcılıkları artırmak yabancıların buradaki planlarıdır. Bu şekilde bölgeyi ayırmaya çalışıyorlar. İki ülkede ayrımcılığı kabul etmiyor. Bütün bir Irak ve bütün bir Suriye iki ülkenin temel amacıdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani'den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani'den ortak açıklamaRuhani: Kuzey Irak hatayı telafi etmeli
'KUZEY IRAK YANLIŞINI TELAFİ ETMELİ'

Kuzey Irak yanlışını telafi etmeli. Türkiye Irak ve İran çok ciddi girişimlerde bulunmalıyız. Terörizmle mücadele etmek iki ülkenin en temel amacıdır. İsterse bunun adı DEAŞ veya El Nusra veya PKK olsun. Bilinmelidir ki, bölge güçleri onların bölgedeki gaddarca davranışlarına izin vermeyecektir.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani açıklamasını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve heyetine Tahran'da bulunmalarından dolayı teşekkür ederek bitirdi.

Ruhani'nin ardından açıklamalarına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gösterilen ev sahipliği adına şükranlarını ifade ederek başladı. İran halkının yüksek katılımı ile gerçekleştirilen seçimle tekrar Cumhurbaşkanı seçilen Ruhani'yi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Zatı devletlerine ve heyetine muvaffakıyetler diliyorum, Rabbim yar ve yardımcıları olsun' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında Muharrem ayını da unutmadı ve tüm İslam alemi için güzel temennilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Şehit Hüseyin efendimizle birlikte Hz. Hasan efendimizi ve babaları Aliyyül Mürteza efendimizi hürmetle anıyorum' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani'den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şunları kaydetti:


Irak sorunu önümüzdeki ilk madde haline geldi. Bu Kuzey Irak neyin referandumunu yapıyor. Bu referandumu tanımadığımızı söyledik. Mossad'la masaya oturup verilen karar gayri meşrudur.

Irak'taki muhatabımız merkezi yönetimdir. Bundan sonra şartları daha da ağırlaştıracağız.

Suriye'de İran, Rusya ve Türkiye Astana sürecini işleteceğiz. Burada çatışmasızlık bölgesini çok çok önemsiyoruz.

Bu üstün mekanizmanın terör örgütleriyle DAEŞ, El Nusra ve diğerleriyle mücadele edeceğiz. Oradaki mazlumları bunlardan kurtaracağız.

Askeri birliklerimiz, bakanlarımız, istihbarat örgütlerimiz beraber çalışacaklar.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani'den ortak açıklamaErdoğan: Kuzey Irak sorunu ilk maddemiz