Çocuklardan, Büyüklerine 'Hayvanları Sevin' Çağrısı

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle Kastamonu Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevini ziyaret eden çocuklar, velilerine ‘hayvanları sevin’ çağrısında bulundu.

Çocuklardan, Büyüklerine 'Hayvanları Sevin' Çağrısı
Kastamonu Belediyesi ile HAYTAP Kastamonu İl Temsilciliği tarafından Kastamonu Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevinde gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler, barınakları gezerek hayvanları sevdiler. Etkinlikte konuşan Vali Yaşar Karadeniz, hayvanlar ve bitkiler olmadan insanın tek başına var olmasının bir anlam taşımayacağını belirterek, dünyada var olan hayat zincirinde bütün canlıların var olduğunu söyledi.

Hayvanlarında en az insanlar kadar yaşama hakkı olduğunu belirten Vali Karadeniz, “Hayvanlara karşı sorumluluklarımızı yerine getirelim” dedi.

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, Kastamonu Hayvan Bakımevinin Türkiye’deki sayılı tesislerden olduğunu ifade ederek, “Hayvanları seven insanları da sever. Onun için bu gibi çalışmalar ve faaliyetler Kastamonu’da iyi bir performansın sağlanmasında katkısı oluyor. Hayvanlarla beraber yaşamak zorundayız ve yaşamasını da öğrenmeliyiz. Burada en büyük etki hayvanlara karşı duyulan sevgidir. Bunun da belli ortamlarda anlatılması, öğretilmesi ve gösterilmesi lazım. Bizde, siz değerli çocuklarımıza ve gençlerimize hayvan sevgisini aşılamak, bu konuda bilinçlendirmek için böyle bir etkinlik düzenliyoruz. Sadece bu etkinlik bugünle sınırlı kalmıyor. Tabii ki bu sokak hayvanları konusu çok büyük bir yer iştigal ediyor. Hem bakanlık bazında hem de belediyeler bünyesinde, görev alanlarında. Onun için bazı çalışmaların yapılması gerektiğini biliyoruz” diye konuştu.

Hayvanları Bakımevinde durdurma gibi bir görevleri olmadığını ve mevzuatında buna izin vermediğini söyleyen Başkan Babaş, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Türkiye’de şuanda geçerli bir mevzuattır. Burada ancak şunu yapabiliyoruz. Buraya sokaklarda başıboş gezen veya yaralanan, sakatlanan, hastalanan hayvanları buraya getiriyoruz. Son model bir hayvan ambulansımız var, burada 24 saat üzerinden görevli arkadaşlarımız var. Gelen ihbarlarda veya kendileri gördüklerinde hemen hayvanları ambulansa alıp merkezimize, geçici bakımevine getiriyorlar. Burada veterinerlerimiz var, veteriner nezaretinde çok güzel ameliyathanesi ve bakım merkezi var. Burada gerekli ilk müdahale yapılıyor hayvanlara, ameliyat ise ameliyatı yapılıyor, hasta ise ilaçları veriliyor. Bu işin sürdürülebilirliği açısından en önemlisi de hayvanları burada kısırlaştırmak. Bunu da ciddi bir şekilde sürdürüyoruz. Bu gibi tedavileri yapılan hayvanlar, burada bir hayli dinlendiriliyor. Hayvanlar iyileştikten sonra gerek görürsek doğal yaşam alanına bir süre daha alıp burada besleyip daha sonra nereden aldıysak oraya bırakmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Kastamonu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Hatice Özbay da, 4 Ekim’i değerli kılan unsurun insanlar kadar hayvanlarında bu dünyada yaşama hakkının olduğunun bilinmesi olduğuna işaret etti.

HAYTAP Kastamonu İl Temsilcisi Ayten Kökgöz ise, “Bizler, sadece bugünün hayvanları koruma günü değil, her gün onlarında bir canlı olduklarını, her gün onlarında bir insan gibi acıktıklarını, yemeye ihtiyaçları olduğunu, gezemeye ihtiyaçları, sevmeye ihtiyaçları olduğunu unutmayalım. Bu etkinliğimiz bugün burada yarın ise sokaklarda, 365 gün bu hayvanlar sokaklarda olacak” ifadelerini kullandı.

Ali Fuat Darende İlkokulu 4/B sınıfı öğrencisi Göktehan Eski, Hayvan Bakımevine hayvanları çok sevdiği için geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Buraya hayvanlara çok önem verdiğim için geldim. Burada hayvanlar çok tatlı, o yüzden her gün gelmek istiyorum. Buradan anne ve babalara seslenmek istiyorum. Hayvanlara çok sert davranıyorlar. Onlarda kedi veya köpek sahibi olsunlar, hayvanlara zarar vermesinler”

Ali Fuat Darende İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Deniz Su Salihoğlu, şunları söyledi: “Buraya hayvanları korumak için geldim. Annemle buraya gelip hayvanları sahipleneceğim. Annelere de babalara da söylüyorum hayvanları korusunlar, onlara eziyet etmesinler”

Konuşmaların ardından Yetenek Sizsiniz yarışmasında yarı finale kadar yükselme başarısı gösteren Gizem Asar, Lobo ismini verdiği köpeğiyle gösteri yaptı. Gösteriler izleyenlerden büyük alkış aldı.
Kaynak: İHA