Büyükşehir Belediyesi İle Kayseri Şeker Fabrikası Arasında Arazi Tahsis Protokolü İmzalandı

Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı Türkiye’nin en büyük park alanlarından olan Keykubat Kent Park projesi için Kayseri Şeker Fabrikası arazisinin Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisi nedeniyle protokol imzalandı. Protokol imza töreninde konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, "Bu protokol ile Kayseri Şeker Fabrikası onlarca yıl daha güçlü bir şekilde bu şehre, Türk çiftçisine hizmet etmeye devam edecek" dedi.

Büyükşehir Belediyesi İle Kayseri Şeker Fabrikası Arasında Arazi Tahsis Protokolü İmzalandı
Büyükşehir Belediyesi ile Kayseri Şeker Fabrikası arasında yapılan arazi tahsis protokolünün imza töreni Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı. Törende konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, kooperatifin büyük ortağı olduğu Kayseri Şeker arazisi ile ilgili protokol için Şeker Fabrikası’nın tüm ortaklarının görüş birliğinin alındığını söyledi.

Şeker Fabrikası’nın 63 yıldır süren imar sorunlarının da bu protokolle çözüleceğini ifade eden Akay, “Bilindiği gibi Kayseri Şeker Fabrikası büyük hissesi Pancar ekicileri Kooperatifi’ne ait olan bir kuruluş. Kayseri Pancar Kooperatifi’nin Kayseri Şeker Pancarı uhdesinde yüzde 56 hissesi var. tabi Kayseri Şeker Fabrikası’nın başka kurumsal ortakları da var. dolayısıyla Kayseri Şeker fabrikası ile ilgili oluşacak bütün kararlar bu kurumsal ortaklarla birlikte değerlendirilerek alınıyor.bilindiği gibi Kayseri Şeker Fabrikası’nın Özelleştirme İdaresi’nde bulunan yüzde 11’lik hissesinin yüzde 10’u Varlık Fonu’na devredilmişti. Dolayısıyla bu konuda Varlık Fonu başkanıyla ve yönetimiyle de görüşmeler gerçekleştirildi.

Bu konu geçmişi aşağı yukarı 2 buçuk yıla dayanıyor. 2 buçuk yıl öncesinden yapılan bir değerlendirme söz konusu. 2 buçuk senedir devam eden süreç artık bugün son noktasına geldi. Kayseri Şeker Fabrikası 63 yıldır faaliyet gösteren bir kuruluş. Şuanda gelmiş olduğu durum itibariyle Kayseri’nin gerçekten önemli bir ekonomik lokomotifi haline geldi. 1 buçuk milyar TL gibi bir ciroyu gerçekleştiriyoruz. Sadece Kayseri değil Nevşehir, Yozgat ve Sivas’ın bir kısmını kapsayacak coğrafyada 10 bin çiftçiyle sözleşme yapılıyor, 3 bin 500 çalışanı olan bir kuruluş. 63 yıldır faaliyette ama 63 yıldır çözümlenemeyen sorunları var. Özellikle imar ile ilgili sorunları var. Biz 2 buçuk yıl önce başlamış olduğumuz bu görüşmelerde fabrikanın 63 yılda çözülememiş olan sorunlarını da çözecek şekilde bir anlayış ortaya koyduk. Gerek geçmişe dair sorunlar gerekse bugüne ait çözülmesi gereken hususlar bir de bu fabrikanın geleceğinin kurtarılması adına önemli değerlendirmeler yapıldı. İmzalanacak protokol istedik ki kamuoyuna tamamen açık bir şekilde olsun. Çünkü gerek Büyükşehir Belediye Başkanlığımız gerekse Kayseri Şeker Fabrikası kamu kuruluşu. Kayseri Şeker Fabrikası özel bir kuruluş olmakla birlikte kamu hizmeti yapan, çiftçilerin direk ortak olduğu bir kuruluş. Dolayısıyla hem çiftçinin hem de milletin malı olan bir kuruluş. Bu anlayış çerçevesinde yapılan işlerin bütün şeffaflığıyla ortaya konulması, kamuoyuyla paylaşılması lazım. Gerek Kayseri Şeker Fabrikası gerekse Kayseri büyükşehir Belediye Başkanlığı kamu adına doğru işler yapmak peşindeyiz. Burada hiç kimsenin şahsı ile ilgili bir mesele söz konusu değil, tamamen kamuyla ilgili bir mesele söz konusu. Bu protokolle sadece Kayseri Şeker Fabrikası’nın sorunlarını halletmiyoruz, Kayseri gibi liderlik vasfı taşıyan bir kente de bir değer katmaya çalışıyoruz. İnşallah bugün gerek Kayseri için gerekse Kayseri Şeker Fabrikası ve çiftçisi için ayrı bir durum ortaya çıkacak. Kayseri Şeker Fabrikası’nın aslında belki de tartışılan durumu bu protokol ile ortadan kalkacak ve Kayseri Şeker Fabrikası onlarca yıl daha güçlü bir şekilde bu şehre, Türk çiftçisine hizmet etmeye devam edecek" dedi.

Protokol töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de Keykubat Kent Park Projesini Kocasinan Belediye Başkan adayı olduğu dönemde açıkladığını ve henüz seçimler yapılmadan Kayseri Şeker Fabrikası arazisi ile ilgili görüşme yaptığını hatırlattı. Sadece yeşil alan yapma şartıyla Kayseri Şeker Fabrikası’nın arsasını vermesi halinde devredilecek arsadaki imar hakkının diğer arsalara kaydırılması teklifini ilettiğini dile getiren Başkan Çelik, Kent Park yapacakları 1 milyon 100 bin metrekare arsanın 450 bin metrekaresinin Kayseri Şeker Fabrikası’na ait olduğunu belirtti.

Kayseri Şeker ile protokol çalışmaları devam ederken Keykubat Kent Park projesinin çalışmalarına da başladıklarını ve üç ayrı tasarım firmasına proje hazırlattıklarını ifade eden Başkan Çelik, hazırlanan projelerden birisinin beğenilerek seçildiğini söyledi.

Şehrin her bölgesine hakim olan Keykubat’ta yapacakları projenin detayları hakkında da bilgi veren Başkan Çelik, “19 kilometre gezi, koşu ve bisiklet yolumuz var. Bin 500 araçlık otoparkımız olacak. Yenidoğan Mahallesi tarafında tepeye çıkış için 1,2 kilometrelik füniküler (yapay asansör) yapacağız. Keykubat Kent Park’ta çok büyük bir etkinlik çayırı, seyir terasları, oturma alanları, amfi tiyatro, tematik meydanlar, çocuk oyun alanları, Türkiye’nin en güzel adrenalin parkı, biyolojik gölet, izci kampı, çim kayağı, piknik alanları, kafeteryalar, hobi bahçesi, tematik bahçe, adeta açık hava meyve müzesi şeklinde meyve bahçeleri, spor alanları ve kıdemli yaşam merkezi olacak. Kendi kendine yetebilen yaşlılarımıza yönelik yapacağımız içerisinde sağlık birimlerinin de olacağı kıdemli yaşam merkezi Türkiye’ye örnek gösterilecek” dedi.

Protokol ve proje çalışmaları sürerken yeşil dokunun bir an önce sağlanması için ağaçlandırma çalışmalarına başladıklarını dile getiren Başkan Çelik, Keykubat Kent Park’ta 1 milyon metrekare yeşil alan olacağını ve buraya 50 bin adet orman ağaçları dikeceklerini ifade etti.

Projenin henüz yapılmadan çok beğenildiğini de belirten Başkan Mustafa Çelik, projenin süs bitkisi ve peyzaj mimarlığı sektörünün en prestijli ödülünü aldığını vurguladı.

"Uyum ile gıpta edilen bir şehiriz"

Kayseri Şeker Fabrikası ile imzalayacakları protokolün her iki tarafın kazancına olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Kayseri Şeker Fabrikası’nın proje içerisinde kalan 450 bin metrekare arsasının 68 bin metrekare inşaat yapabileceği imar hakkı var. Protokolle bu hakkı 82 bin metrekare ile yol üzerindeki arsasına transfer ediyoruz. Ayrıca Şeker Fabrikasının kampanya döneminde ürettiği ve tepeye döktüğü atık toprak ve çamurların süresiz ve bedelsiz nakliyesini biz yapacağız. Yine bu protokolle fabrika arazisinin imar düzenlemelerini Kocasinan Belediyemizle birlikte gerçekleştireceğiz. Ayrıca Şeker Fabrikası’nın pancar naklinin Çevre Yol’dan yapılması için 12 metre genişliğinde fabrika içerisine yol yapacağız” diye konuştu.

Sözlerinin sonunda Kayseri’deki uyum kültürüne vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, Kayseri’nin kazanacağı protokolün uyum kültürünün bir sonucu olduğunu belirtti.

Bu uyumun var olduğu sürece Kayseri’nin gıptayla bakılan şehir olmaya devam edeceğini ifade eden Başkan Çelik, protokolün her iki tarafa hayırlı olması temennisinde bulundu ve protokole katkı verenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından arazi tahsis protokolü Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turan Özer ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan tarafından imzalandı.
Kaynak: İHA