BAÜ Siber Güvenlik Merkezi Açıldı

Rektör Prof. Dr. Yalçın: 'Bu merkezde adeta canlı bir sistem gibi kendisini sürekli yenileyen ve 5. boyut olarak da adlandırılan siber harekat alanında eğitim vererek, özgün projeler yaparak, uygulamalı lisans tezleri üreterek milli güvenliğe büyük katkılar sağlayacağımıza inanıyorum' 'Bu tehditle başa çıkabilmemiz için siber saldırıları erken ikaz sistemleriyle belirleyebilmemiz, belirleyebildiğimiz bu tehditleri tamamlayıp tasnif edebilmemiz, tasnif edilen tehditlerle mücadele edebilmemiz ve tüm işlemleri yaparken kendi sistemlerimizi de koruma altına alabilmemiz gerekmektedir'

Bahçeşehir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, açılışını yaptıkları Siber Güvenlik Merkezi'nde adeta canlı bir sistem gibi kendisini sürekli yenileyen ve 5. boyut olarak da adlandırılan siber harekat alanında eğitim vererek, özgün projeler yaparak, uygulamalı lisans tezleri üreterek milli güvenliğe büyük katkılar sağlayacaklarını belirtti.

Online sistemler için gerekli siber güvenliği sağlayabilecek uzman iş gücünün yetiştirilmesi ve şirketlere güvenlik açığı konusunda danışmanlık verilmesi amacıyla kurulan BAÜ Siber Güvenlik Merkezi, üniversitenin Beşiktaş'taki yerleşkesinde açıldı.

Rektör Yalçın, açılışta yaptığı konuşmada, savunma ve güvenlik gibi kavramların, tarih öncesi dönemi de kapsayan süreç içinde büyük önem taşıdığını, bilim ve teknolojinin gelişmesinde öncü rol aynadığını aktardı.

Bilimsel ve teknolojik çalışmalardaki hız ve gelişmelerin, toplumsal dönüşüm süreçlerini de kısalttığını anlatan Yalçın, bu gelişmelerin, lisansüstü çalışmalarla başlayan sürecin çok kısa bir zaman diliminde anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin eğitiminde kullanabilecekleri teknolojilerin dönüşmesine yol açtığını söyledi. Yalçın, bu dönüşümün en önemli alanlarından birinin de bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir arada kullanımından doğan bilgi teknolojileri olduğunu kaydetti.

- "Kritik alt yapılarının korunması..."

Özellikle 1990'lı yılların başından itibaren ticari olarak kullanılmaya başlanan internete her ortamda ulaşılması isteğinin akıllı telefonlarla tablet ve bilgisayarların geliştirilmesinde itici güç olurken, siber uzay kavramını da günlük hayata dahil ettiğini belirten Yalçın, şöyle devam etti:

"Siber uzay, internetin tüm bilgi sistemlerini birbirlerine bağlamasıyla ortaya çıkmıştır. Söz konusu ortam, takip eden yıllarda sadece bilgi sistemleriyle sınırlı kalmamış, hayatımızı doğrudan etkileyen çok geniş bir yelpazedeki sistemlerle de etkileşime girmiştir. Bu etkileşim sonunda bilgi sistemlerinin kullandığı bilginin gizliliği, bütünlüğü veya erişilebilirliği bozulduğunda can kaybına, büyük ölçekli ekonomik zarara, ulusal güvenlik açıklarına ve kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek bilişim sistemlerini barındıran alt yapılara dönüşmüş ve bu yapılar kısaca kritik alt yapılar olarak adlandırılmıştır. Kritik alt yapılarının korunması ise doğrudan milli güvenlik sorunu haline gelmiştir. Bu kapsamda siber çevre, organizasyonlar ve kullanıcının varlıklarını korumak için kullanılabilir araçlar, politikalar, güvenlik konseptleri, güvenlik önlemleri, kurallar, risk yönetimi, eylemler, eğitimler, birer teknolojiler bütünü olarak tanımlayabileceğimiz siber güvenlik kavramı adeta canlı bir sistem gibi günlük hayatımızda yer almıştır."

- İnsan gücü

Rektör Prof. Dr. Şenay Yalçın, açılışını yaptıkları merkezin duvarında bulunan dev ekranda dünya üzerindeki saldırıları modelleyen bir yazılıma ait görüntülerin görülebildiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Bu görüntüler aslında hem ülke hem toplum hem de birey olarak nasıl bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Bu tehditle başa çıkabilmemiz için siber saldırıları erken ikaz sistemleriyle belirleyebilmemiz, belirleyebildiğimiz bu tehditleri tamamlayıp tasnif edebilmemiz, tasnif edilen tehditlerle mücadele edebilmemiz ve tüm işlemleri yaparken kendi sistemlerimizi de koruma altına alabilmemiz gerekmektedir. Tüm bu savunma faaliyetlerinin geliştirilebilmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan ve belirli periyotlarla güncellenen ulusal siber güvenlik strateji belgesinde de belirtildiği gibi bu alanda yetişmiş insan gücünü sağlayacak insan gücünün tasarlanarak uygulanması hayati öneme sahiptir. "

Yalçın, bu merkezde adeta canlı bir sistem gibi kendisini sürekli yenileyen ve 5. boyut olarak da adlandırılan siber harekat alanında eğitim vererek, özgün projeler yaparak, uygulamalı lisans tezleri üreterek milli güvenliğe büyük katkılar sağlayacaklarına inandığını dile getirdi.

- "Güvenlik olmayınca yatırım da gelmiyor"

BAÜ Global Başkanı Enver Yücel, artık bir savaş sebebi olan siber saldırının hukuku da bulunduğunu belirterek, dünyanın çok hızla değiştiğini ve insanları da etkilediğini ifade etti.

En başta üniversitelere düşen rol ve görevin, "toplumun liderliğini yapmak, ufuk açmak, en azından bireyin, toplumun, ülkenin, dünyanın güvenliğini sağlamak üzere önlemler almak" olduğunu anlatan Yücel, "Güvenlik olmazsa olmaz. Güvenlik olmayınca yatırım da gelmiyor. Zaman zaman güvensiz ortamlar yatırım getirmiyor, turist gelmiyor. Demek ki birinci planda yapacağımız iş, birey, ülke ve toplum olarak güvenliğimizi sağlamak." diye konuştu.

Eskiden "Silah çıktı mertlik bozuldu." denildiğini hatırlatan Yücel, "Şimdi silah da neredeyse bitip, böyle bir saldırı başladı. Bu saldırı olunca da bir insanın cebindeki tüm bilgileri kayboluyor, hadi bu bireyi ilgilendirir ki ama ülkenin kalbine girdiği zaman orada ülkeyle ilgili felaketlere yol açan işler oluyor." dedi.

Bu merkez açıldıktan sonra burada üretim yapılması ve ilişkilerin kurulması gerektiğini belirten Yalçın, endüstri ile ne kadar iç içe çalışılırsa o kadar verim alınacağını sözlerine ekledi.

- Büyük Veri Analitiği Araştırma ve Uygulama Merkezi de açılacak

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nafiz Arıca, 1999 yılında üniversitenin ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde Enformatik ve Siber Teknolojiler Merkezi'nin açıldığını ve bugün önemli bir hedefe ulaştıklarını söyledi.

Bu merkezle başlayan yolculuğun, Türkiye'de ilk defa üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü'nde açılan Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı ile ilerlediğini ve şu anda Türkiye'deki sayılı siber güvenlik yüksek lisans programlarından birine öncülük ettiklerini anlatan Arıca, bir sonraki aşama olan Siber Güvenlik Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdiklerini kaydetti. Arıca, burası bir taraftan siber günvenlik yüksek lisans programındaki öğrencilerin araştırma ve uygulama merkezi olarak hizmet verirken, bir taraftan sektörün sanayi-üniversite iş birliğinde önemli köprü oluşturacağını belirterek, merkezin, sektöre hizmet verecek bir birim olarak görev yapmayı hedeflediğini aktardı.

Prof. Dr. Arıca, merkezde, öğrencilerin sanal ama gerçek dünya örnekleriyle eğitim alma imkanı bulacağını, ayrıca Türkiye'de bankacılıktan sağlık sektörüne kadar birçok sektörün ihtiyacı olan siber güvenlik ve hizmet eğitimlerinin verilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Siber Güvenlik Merkezi'nin üniversitedeki diğer uygulama ve araştırma merkezleri ile iş birliği içinde araştırma ve uygulamalarını yürüteceğini belirten Arıca, kısa bir süre sonra Büyük Veri Analitiği Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni açacaklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek, Siber Güvenlik Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışa İstanbul Vali Yardımcısı Nihat Nalbant, TÜBİTAK BİLGEM Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Özgür Karlıtepe de katıldı.

Programda daha sonra Siber Güvenlik Merkezi'nde protokol ve basın mensuplarına, burada yürütülen çalışmalarına ilişkin bilgi verildi.
Kaynak: AA