18. Uluslararası Enerji Konferansı

Türkiye'nin OECD İcra Komitesi eski Başkanı Rende: 'Ekonomik krizden sonra enerji dünyasını etkileyen esas olumlu gelişme, Avrupa ekonomisinde yavaş yavaş bir toparlanmanın gözlenmiş olması. Bu toparlanma enerji talebini olumlu yönde etkiledi'

Türkiye'nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) İcra Komitesi eski Başkanı ve emekli Büyükelçi Mithat Rende, Avrupa'da ekonomik kriz sonrası toparlanmanın gözlemlendiğini ve bu durumun enerji talebini olumlu yönde etkilediğini belirtti.

Rende, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen 18. Uluslararası Enerji Konferansı'nın açılışında, son dönemde petrol fiyatlarındaki kısmi yükselişin ABD ve Avrupa'da yaşanan bazı siyasi gelişmelerden kaynaklandığını ifade etti.

Avrupa'da ciddi bir değişim beklendiğini vurgulayan Rende, "Ekonomik krizden sonra enerji dünyasını etkileyen esas olumlu gelişme, Avrupa ekonomisinde yavaş yavaş bir toparlanmanın gözlenmiş olması. Bu toparlanma enerji talebini olumlu yönde etkiledi. Petrol fiyatlarındaki yükselmenin bir nedeni de Avrupa'daki ekonomik toparlanmadır." değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Kore ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki durumun da piyasayı etkilediğini anlatan Rende, konferans kapsamında küresel ölçekte yaşanan bu gibi krizlerin enerji sektörüne olan etkilerinin değerlendirileceğini söyledi.

18. Uluslararası Enerji Konferansı Başkanı Murat Yazıcı da küresel piyaslarda enerjinin öneminin her geçen gün arttığını belirtti.

Enerji sektörünün ekonomi, siyaset, küresel stratejiler başta olmak üzere çoğu alana önemli etkileri bulunduğunu vurgulayan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Ortadoğu'da enerjinin rolü daha da özel bir öneme sahip. Özellikle petrol bağlamında bakıldığında, enerji belki de bölgenin son yüz yıldaki kaderini etkileyen en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bölgenin, siyasi, stratejik ve finansal dinamikleri, petrol ve gaz endüstrisindeki fiyatlarda en ufak bir değişiklikten etkileniyor. Bu açıdan bakıldığında, Ortadoğu'yu tam olarak anlamak istiyorsak, öncelikle petrol ve gaz endüstrisinin rolünü anlamlandırmak zorundayız."
Kaynak: AA