Türk Dünyası Tarihçileri Türkistan'da Buluştu

Türk Tarih Kurumu, TÜRKSOY ve Türk Dünyası Vakfının ortaklığında Kazakistan’ın Türkistan şehrinde Türk Dünyası Tarihçiler Forumu düzenlendi.

Türk Dünyası Tarihçileri Türkistan'da Buluştu
Türk Tarih Kurumu, TÜRKSOY ve Türk Dünyası Vakfının ortaklığında 28-29 Ekim tarihinde Kazakistan’ın Türkistan şehrinde Türk Dünyası Tarihçiler Forumu düzenlendi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğin açılış töreninde Türkistan Vali Yardımcısı Gani Kurmaşulı “Ata yurda hoş geldiniz” diyerek, 2017 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan’da pek çok etkinliğin gerçekleştiğini, bu Forumun da Türkistan ve Türk Dünyası için son derece önemli bir toplantı olduğunu dile getirdi. Türk Dünyası tarihinin geçmişte muhtelif sebeplerle yeterince araştırılamadığını ve öğretilemediğini ifade eden Kurmaşulı, bu tarz etkinliklerle Türk tarihinin aydınlatılmasında büyük yol kat edileceğini belirterek başarı dileklerinde bulundu.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış ise İpek Yolu’nun önemli bir bölgesi olan Türkistan’da bulunan Türk-Kazak Üniversitesinin akademik ve sosyal özellikleri hakkında bilgi verip söz konusu Forum’un Ahmet Yesevi Üniversitesinde gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti getirdi.

Açılış töreni sonunda Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan tarafından Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. ValihanAbdibekov adına Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü KöpjasarJetibayev’e, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış’a ve Türkistan Vali Yardımcısı Gani Kurmaşulı’ya hediye takdim edildi.

Açılış konuşmalarının ardından Dr. Ayhan Pala’nın yöneticiliğinde Forumun ilk oturumu gerçekleştirildi.

Bu oturumda söz alan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Turan, öncelikle toplantıya yurt dışından iştirak eden katılımcılara Türk Tarih Kurumu hakkında ve Kurumun yayın, bilimsel toplantı, proje ve burs alanlarındaki faaliyetlerine yönelik bilgiler verdi. Ayrıca 2017 yılında TTK tarafından desteklenen proje ve toplantılar da Turan tarafından dile getirildi.

Türk Dünyası ve tarihçiliği üzerine konuşan Turan, Jean PoulRoux’a atıfla Türk tarihi yazmanın çok zor bir uğraş olduğunu, zira Türklerin tarih boyunca Sibirya’dan Hindistan’a, Mançurya’dan Anadolu’ya son derece geniş bir coğrafyaya hükmettiğini belirtti.

Bununla birlikte tarihin ve tarihçiliğin birbirine benzeyen insanları birbirine yaklaştırdığını dile getiren Turan, Türk dünyasının bir araya gelmesi ve bir arada kalmasında da tarihin önemine işaret etti.

Türk Dünyası Vakfı Genel Sekreteri Dr. Adnan Tekşen ise Vakıf faaliyetleriyle birlikte “Türk Dünyası Tarihçiler Forumu”nun hazırlık sürecini, etkinlikte temas edilecek alanları ve beklenen sonuçlar ile gelecekteki çalışmalara yönelik temennilerini ifade etti.

Forumun işbirlikçilerinden TÜRKSOY’un Kazakistan temsilcisi AskarTurganbayev, TÜRKSOY’un Türk dünyası ve Türk dünyası tarih yazıcılığı alanlarındaki çalışmalarından bahsederek Forum’un önemi ve bu Forum’a katılan temsilciler hakkında bilgiler verdi. Turganbayev tarafından, ortak tarih yazımı başta olmak üzere Türk Dünyası tarihçiliğindeki meselelere dair geçmişte neler olduğu ve ileride neler yapılması gerektiği üzerine tartışmaların da Forumda ele alınması gerektiği bildirildi.

Takip eden oturumlarda Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Başkurdistan temsilcileri, Türk dünyası tarih yazımına dair kendi ülkelerindeki durumlardan, yapılanlardan, yapılamayanlardan ve yapılması gerekenlerden bahsetti.

Forumun ikinci gününde ise Prof. Dr. Ali Birinci, Prof. Dr. Feridun Emecen ve Prof. Dr. Osman Yorulmaz’ın katılımıyla Türkiye’deki ilgili durum hakkında tebliğler sunuldu. Son olarak Tataristan temsilcilerinin yine kendi ülkelerindeki gelişmeleri aktarmasıyla oturumlar nihayete erdi. Bu noktada tüm katılımcıların onayıyla etkinliğin sonuç bildirgesi hazırlanarak Türkçe, Kazakça ve Rusça olarak kaleme alındı ve ilgililerle paylaşıldı.

Oturumlar esnasında Türkçe, Kazakça ve Rusça olarak simültane tercüme hizmeti verildi.

Farklı ülkeler ve topluluklardan yaklaşık 20 bilim insanının katıldığı etkinlik kapsamında, Hoca Ahmed Yesevi’nin Türkistan’daki türbesine de bir ziyaret gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA