'Tekstilde İş Gücü Yerinden Edilmiş Kişilerle Gelişiyor' Projesi

Çaldıran Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan "Tekstilde İş Gücü Yerinden Edilmiş Kişilerle Gelişiyor" projesinin kapanış toplantısı yapıldı.

Van TSO toplantı salonunda kapanış programında, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen proje kapsamında dezavantajlı 120 kişiye eğitimlerin ardından sertifikaları verildi.

Toplantıda konuşma yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Çaldıran Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği'ne ait projenin Van TSO ve Terziler Konfeksiyoncular, Kunduracılar, Giyim Sanatkarlar Esnaf Odası'nın desteği ile yürütüldüğünü söyledi.

Takva, "Yerinden edilmiş derken, Van'da olup da merkezde yaşamayan, bir şekilde kırsalda veya çevre illerde yaşayan dezavantajlı olarak tanımladığımız hanımların, gençlerin iş gücüne katılmasını sağlamak adına bir proje yürüttük. Bu proje kapsamında 120 kursiyer görev aldı. Bu arkadaşlarımız hem teorik eğitim aldılar, hem de pratik eğitimler aldılar. Pratik eğitimler almaları içinde makineler temin edildi. O arada da proje bütçesi kapsamında yeterli bir kaynakta kursiyerlere dağıtıldı." diye konuştu.

Proje kapsamında 120 genç insanın eğitim aldığını ve bunun sonucunda 12 tanesinin iş bulduğunu vurgulayan Takva, diğer kursiyerlerin de kendi işlerini kurmaya yöneleceklerini, kısa sürede iş ve aş sahibi olacaklarını ifade etti.

Çaldıran Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Çetin Yüce ise dünyadaki teknolojik değişimlerin tecrübeli ve donanımlı iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Dezavantajlı kişilerden 15-40 yaş arası 120 kişiye tekstil alanında eğitim vermek ve bunların çoğunluğuna istihdam sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Yüce, şöyle devam etti:

"2016 yılında projemiz kabul edildi ve ekim 2016'da sözleşmeyi imzalayarak faaliyetlere başladık. Proje kapsamında 10 adet düz dikiş makinesi, 1 adet overlok makinesi, 1 adet ütüleme ünitesi, 60 adet kolçaklı sandalye, 30 adet çalışma masası ve 2 adet dizüstü bilgisayar aldık. Projemizin toplam bütçesi 220 bin Avro olup, bunun 115 bin Avro'sunu kursiyerlerimize harçlık olarak verdik. Projemizde yerinden edinmiş 2 engelli kursiyer, 4 üniversite mezunu, 44 lise mezunu ve 70 ilkokul mezunu kursiyer olmak üzere toplamda 120 kursiyere eğitim verdik. İş sağlığı, iş güvenliği, zaman yönetimi, kişisel gelişim, ilk yardım, kadın ve erkek üst giyim dikimi ile ilgili eğitim verildi. Bu eğitimler sonrası 60 kursiyerimize girişimcilik eğitimi verdik. Kursiyerlerimizin bir kısmı bazı tekstil fabrikalarında istihdam edildi."

Terziler Konfeksiyoncular, Kunduracılar, Giyim Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Çetin Karaduman ise 8 aylık proje çalışmasında, kursiyerlere önemli eğitimlerin verildiğini söyledi.

Kaynak: AA