Özel Ümit'ten Meme Kanseri Eğitimi

Özel Ümit Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Op. Dr. Müslüm Tarkan, meme kanseri konusunda farkındalık eğitimi verdi.

Özel Ümit'ten Meme Kanseri Eğitimi
Özel Ümit Hastanesi’nde gerçekleşen eğitimine hastanenin kadın personeli ile vatandaşlar katıldı.

Kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu belirten Tarkan, kanserin ölüm sebepleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini belirtti.

Tarkan, “Meme kanserinin görülme oranı arttı. Günümüzde 7-8 kadından birinin meme kanseri olma riski var. Buna karşılık meme kanserinden ölüm oranı ise eskiye göre düştü. Bunda en önemli etken erken teşhis ve erken tedavi” dedi.

Risk kimlerde düşük, kimlerde yüksek?

Meme kanserinin görülme olasılığının az olduğu durumlar hakkında bilgi veren Tarkan, “İlk gebeliği 18-20 yaşlarda olanlarda, çok doğum yapanlarda, bebeklerini emzirenlerde ve yağsız diyetle beslenenlerde meme kanseri görülme olasılığı daha azdır” diye konuştu.

Meme kanserinin risk faktörlerinden söz eden Tarkan, şunları söyledi:

“Diğer memede kanser tedavisi görüldüyse, ailede meme kanseri var ise, bazı iyi huylu meme hastalıkları geçirildiyse, bazı kalıtımsal özellikler var ise risk faktörü vardır. Östrogen ilaç olarak kullanılmış ise, ilk adet erken yaşta (12 yaş ve altında) oldu ise, menopoza geç girildi ise (55 yaş ve üzeri), ilk doğum 30 yaş ve üzerinde oldu ise yine meme kanseri riski vardır.”

Tarkan, meme kanserinin belirtileri hakkında da bilgi vererek, “Meme kanserinin ilk belirtisi ele gelen kitledir. Bunun dışında ağrı, meme başında akıntı, forgue belirtisi, meme üzerindeki deride ödem, portakal kabuğu görünüm, deride ülserasyon ve ödem, meme başında retraksiyon ve komşu lenf nodlarında büyüme meme kanserinin başlıca bilinen belirtileridir” dedi.

Kendi kendine muayene ihmal edilmemeli

Meme kanserinde erken tanının ve kendi kendine muayenenin önemine değinen Tarkan, şunları söyledi: “Meme kanserinin erken tanısında en etkili araç kişinin kendi elleridir. Kişi kendi memesindeki değişiklikleri çok rahat fark edebilir. 20 yaşından sonra her kadın, her adetinin ilk gününden sonraki 5. veya 7. gün kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. 40 yaşında mamografi dediğimiz meme filmi çekilmelidir. 55 yaşından sonra ise her yıl mamografi çektirilmelidir. Kendi kendine meme muayenesi her kadının mutlaka yapması gereken bir şey. Elle ileri geri, dairesel ya da sıkıştırarak muayene yapılmalıdır. Ayna karşısında memenizin şeklinde bir bozukluk, orantısızlık var mı buna bakılmalıdır. Ele herhangi bir kitle gelirse mutlaka doktora gidilmelidir.”

Meme kanseri konusundaki farkındalık eğitimine katılan Kanserle Yaşam Derneği Başkanı İnci Ulucan kendisinin de meme kanseri tedavisi gördüğünü söyleyerek yaşadıklarını anlattı. Erken tanının önemine vurgu yapan Ulucan, “Her kadın mutlaka kendi kendine elle muayene yapmalıdır. Kanser olduğu öğrenildiğinde ise moral çok önemli. Hastalık eşittir ölüm değildir. Hele ki şu anda teknoloji o kadar gelişti ki tedavi imkanları çok gelişti” diye konuştu.

Kaynak: İHA