'Onbeşliler' Örgü Bebek Oldu

Çanakkale Savaşı'nda Tokat'tan cepheye giden 'Hey Onbeşli' ağıtının kahramanları 15 yaşındaki çocuk askerlerin örgü bebekleri yapıldı Tokat'ın Turhal ilçesinde Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılan örgü bebeklere asker botları ve kıyafeti giydirildi, silah kuşatıldı, ellerine kına izi yapıldı Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü Endiz: 'Tarihimizi gençlerin tanıması, atalarının yurdu ve milleti adına neler yaptığını hayal edebilmeleri için Onbeşlilerin örgü bebeklerini hazırladık'.

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Turhal ilçesinde Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi'nde, Çanakkale Savaşı'nda Tokat'tan cepheye giden 15 yaşındaki çocuk askerlerin örgü bebekleri yapıldı.

Kadın kursiyerlerin yaptığı örgü bebeklere, adlarına "Hey Onbeşli" ağıtı yakılan kahramanların giydiği gibi asker botları ve kıyafeti giydirildi, silah kuşatıldı, ellerine kına izi yapıldı.

Turhal Belediyesi Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü Hatice Endiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 15 yaşında vatan için askere giden atalarını unutturmamak için çalışmalar yapıldığını belirtti.

Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler tarafından hayata geçirilen "Asım'ın Nesli Onbeşliler" projesiyle asker kıyafeti giydirilen 15 yaşındaki Tokatlı çocukların Çanakkale'ye götürüldüğünü, bu projenin Turhal Belediyesine, AK Parti Genel Merkezi tarafından 5'inci "Gençlik ve Belediye" konulu Yerel Yönetimler Sempozyumunda ödül kazandırdığını anlatan Endiz, Hanımeli Kültür ve Sanat Merkezi olarak kendilerinin de "Onbeşliler"i yaşatmak için örgü bebeklerini yapmaya karar verdiklerini vurguladı.

- "Bebekleri yaparken Kınalı Ali'yi hayal ettik"

Onbeşliler arasında annesinin vatana kurban olsun diye saçına kına yaktığı "Kınalı Ali"yi kendilerine sembol aldıklarını ifade eden Endiz, şunları dile getirdi:

"Kınalı Ali'nin torunları olarak Tokat'tan Çanakkale'ye 15 yaşında savaşmaya giden dedelerimizi unutmadık. Tarihimizi gençlerin tanıması, atalarının yurdu ve milleti adına neler yaptığını hayal edebilmeleri için Onbeşlilerin örgü bebeklerini hazırladık. Hocamız Ayla Kısacık hanımefendi de eylül ayı itibariyle bebekleri hazırlamaya başladı ve botlarını, asker kıyafetini, kasaturasını, ayrıca silahını yaparak şekillendirmeye çalıştı. Bu arada Kınalı Ali, biliyorsunuz annesi oğluna kına yakarak vatana kurban olsun şeklinde bir imaj verdiğinden dolayı biz de onu hayal ettik."

- "Yavuklusunun mendilini çantasına koyduk"

Bebeklerin "Onbeşlileri" tam olarak yansıtması için tüm detayları düşündüklerini aktaran Endiz, şöyle konuştu:

"Ellerine kına, saçlarına kına yaptık. Yavuklusunun mendilini çantasına koyduk. Kıyafetleri orijinali gibi yaptık. Kumaşını asker kıyafetlerinin kumaşından seçtik. Cevşenini taktık. Turhallı hanımların da ekonomiye katkıda bulunmasını istiyoruz. Çocuklarımız tarihlerini öğrenecekler diye bundan büyük bir keyif alıyoruz. Turhal Belediyesi adına seri üretim yapmayı ve bebeklere patent almayı düşünüyoruz."

Kurs eğitmeni Ayla Kısacık da "Onbeşliler" örgü bebeğinin hikayesini şöyle anlattı:

"Eylül ayında bebeği yapmaya başladık. Önce boyutuna karar verdik. Çocuklar kolaylıkla oynasın diye bakteri üretmeyen iplerle bebekleri ördük. Bunu ömür boyu kullanabilirler, çıkarıp yıkayabilirler. Elbisesinin orijinalini getirttik, ona göre kestik, diktik, planladık, yaptık. Deriden ayakkabısını, silahını, cevşenini, kemerini yaptık. Mendiline kadar tasarlandı. Çocuklarımızın hayal gücü gelişsin diye. İnşallah patentini alırız. Turhal adına, belediyemiz adına başarılı bir şey olur. "
Kaynak: AA