İstanbul Emniyet Müdürlüğünü İşgal Girişimi Davası

Tutuklu sanık eski Yarbay Sönmez: 'Vatan Caddesi'nde asker ile vatandaşın ne yaptığı kamera kayıtları izlendiğinde ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum' 'Provokatör olduklarını düşündüğüm kişilerce yaralandım'.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal girişimi ile Esenler Birlik Köprüsü'ndeki olaylarda 5 kişinin şehit olmasıyla ilgili aralarında tankın içinden çıkan eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 23'ü tutuklu 67 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada yer alan büyük salonda yapılan duruşmada, tutuklu sanıkların savunmaları alındı.

Tutuklu sanık eski Yarbay Fatih Sönmez, 14 Temmuz'da 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda yapıldığı tespit edilen darbe toplantısına katılmadığını savundu.

Vatan Caddesi'nde sivil araçların durdurulması emrini vermediğini öne süren Sönmez, "Ben sivil araçları durdurma emrini kesinlikle vermedim. Askerlere, sadece terör tehlikesine karşı dikkatli olunması emri verdim. Vatan Caddesi'nde ne olduğunu anlamaya çalıştığımız bir durumda havaya ateş açtığım yönündeki beyanları da kabul etmiyorum." diye konuştu.

Sönmez, vatandaşların ısrarlarına rağmen "Teslim olmak istemedi." yönündeki beyanları ise kabul etmedi.

Teröre karşı polise destek vazifesi aldığını iddia eden Sönmez, "Personelime kendisini korumaları yönünde talimat verdim. Namluların herhangi bir kimseye çevrilmesi emrini vermedim, böyle bir emir de duymadım. Vatan Caddesi'nde asker ile vatandaşın ne yaptığı kamera kayıtları izlendiğinde ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Sanık Sönmez, kışlaya dönmek istedikleri sırada kendilerine tepki gösteren vatandaşlar olduğunu belirterek, "Provokatör olduklarını düşündüğüm kişilerce yaralandım." dedi.

- Gaziler tepki gösterdi

Mahkeme Başkanı Mehmet Ali Özcan, savunmasında sürekli kendilerini durdurmaya çalışan vatandaşları "provokatör" olarak tanımlayan Sönmez'e, "Durumu öyle bir tanımlıyorsun ki, sanki düşman toprağında çevrilmişsiniz. Etrafınızdaki kişiler İstanbul halkı değil miydi? Onlara sormadınız mı, bizi neden engellemeye çalışıyorsunuz diye?" diye sordu.

Sanık Sönmez, "Evet… İstanbul halkıydı. Biz de onu anlatmaya çalıştık ama öfkeli halkla sağlıklı bir iletişim kuramadık, polisler bize yardımcı olmadı. Bu yüzden dönüşümüz gecikti?" dedi.

Şehit Ahmet Kocabay'ı vurduğu iddiasını kabul etmeyen, kimseye silah doğrultmadığını söyleyen Sönmez'e, müşteki sırasında duruşmayı takip eden 15 Temmuz gazileri tepki gösterdi. Bir gazi ayağa kalkarak "Peki beni kim vurdu?" diye bağırdı.

Duruşmada, Sönmez'in çapraz sorgusuna geçildi.

Mahkeme Başkanı Özcan, "Sen sanıklar arasında en rütbeli kişisin. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik madem ki terör saldırısı var ve polise desteğe gidiyorsunuz, hiç sormadın mı bizi orada kim karşılayacak, kiminle irtibat sağlayacağız diye?" sorusuna Sönmez, "Biz dönmeye çalıştık." karşılığını verdi.

"Kışladan çıkmadan plan yapmadınız mı, dost kim, düşman kim belirlemediniz mi?" sorusunu Sönmez, "Planlama gidilen yerde yapılır." diye yanıtladı.

Sanık Sönmez'in cevapları üzerine Mahkeme Başkanı Özcan, "Siz, Güneydoğu'da da böyle mi operasyon yapıyorsunuz?" dedi.

Kaynak: AA