Eskişehir Sokak Mimarisi Yemen'de Kullanılacak

Yemen’in Ankara Büyükelçisi Vekili Tarik Seyfullah, Eskişehir’in şehir ve özellikle sokak mimarisini çok beğendiğini, ilerleyen yıllarda ülkelerinde de kullanabileceklerini söyledi.

Eskişehir Sokak Mimarisi Yemen'de Kullanılacak
Eskişehir’in en önemli alanlarından olan Odunpazarı Bölgesinde, Türk mimarisinin özelliklerini yansıtan birçok ev ve sokak bulunuyor. Tarihi dokusunu yıllardır kaybetmeyen bölge, adeta gelenekleri koruyarak günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Tarihi yansıtmasının yanı sıra mimarisiyle de dikkat çeken bölge, farklı kesimler tarafından beğeni kazanıyor. Eskişehir-Kütahya Yemenli Öğrenciler Derneği (YÖDES) tarafından Yemen Büyükelçiliği sponsorluğunda düzenlenen ’Yemenli Öğrenciler Festivali’ne katılan Yemen’in Ankara Büyükelçisi Vekili Seyfullah, tarihi dokuyu Yemen’e yansıtmak istediklerini söyledi.



"Eskişehir şehir düzenini Yemen’de kullanabiliriz"

Öğrencilerin vatanlarından kilometrelerce uzakta böyle bir etkinlik yapmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Büyükelçi Vekili Seyfullah, "Yemenli öğrencilerin böyle bir festival düzenlemesi Türkiye ile Yemen arasındaki kültürel bağı gösteriyor. Böyle bir organizasyon için çok sevindim. Eskişehir’e daha önce de gelmiştim. Eskişehir çok güzel bir yer. Çok sevdim burayı. Düzenli ve iyi bir şehir. Şehir düzenini ilerleyen yıllarda Yemen’de kullanabiliriz. Sokaklarının şekillerinden mutlaka yararlanacağız. Yemenli öğrenciler burada tecrübe ettikleri ve bundan edecekleri bilgileri memleketlerine döndüklerinde uygulayacaklardır. Eskişehir sokakları çok güzel ve adeta eski şehirlerin dokusu hala duruyor. Eski yılların havasını yaşatıyor" dedi.



"Odunpazarı, Yemen’deki bazı şehirlere çok benziyor"

Odunpazarı Bölgesini çok beğendiğini ifade eden Seyfullah, şunları dile getirdi:

"Yemen’deki bazı şehirlere çok benziyor. Özellikle Odunpazarı Bölgesini gezdim ve çok beğendim. Şehrin tarihsel dokusunu ve kokusunu orada yaşadım. Buradaki Yemenli öğrencilerle de gurur duyuyorum. Yemen’in kültürünü burada tanıtmaları çok iyi. Bunu daha iyi şekilde göstereceğiz. Yemen’de çok eskiden yaşayan Türkler vardı. Onların yaptıkları ürünlerde, konuşma dilinde bazı kelimeler Türklerin kültürlerini kullanıyoruz. Hatta Arapça olmayan kelimeleri de kullanıyoruz. Orada yaşayan Türklerin nasıl yaşadıklarını gösteriyor."
Kaynak: İHA