Binlerce TL'lik Güvercinlere 4 Kapı Ve Kameralı Güvenlik

Diyarbakır’da güvercin tutkunu Mustafa Yaşar, 200 bin TL değerindeki güvercinlerini korumak için kümesinin bulunduğu daireye 4 demir kapı yapıp, güvenlik kamerası kurdu.

Binlerce TL'lik Güvercinlere 4 Kapı Ve Kameralı Güvenlik
Diyarbakır’da 53 yaşındaki Mustafa Yaşar’ın güvercin tutkusu görenleri hayrete düşürüyor. Merkez Bağlar ilçesinde ikamet eden Yaşar’ın yüzlerce güvercini bulunuyor. Ancak bunların arasında Kürenk adı verilen güvercinler Yaşar için ayrı bir yer tutuyor. 40 adet Kürenk için dairesinde özel bir kümes yaptıran Yaşar, bunları korumak için 4 demir kapı yaptırdı. Güvercinlerinin güvenliği için bununla da yetinmeyen Yaşar, kümese bir de 24 saat kayıt alan güvenlik kamerası taktırdı. Yaşar, güvercinlerinin sadece güvenliğini değil, sağlığını da düşünüyor. Güvercinler için buzdolabı ve ecza dolabı alan Yaşar, bunları doldurduğu ilaç ve vitaminlerle hayvanlarına bakıyor. Gününün ortalama 7 saatini kümeste geçiren Yaşar, hastalanan güvercinleriyle yakından ilgileniyor.

“40 tane var, 200 bin lira eder”

Kendi bildiğinden beri güvercinlere merakının olduğunu anlatan Yaşar, “7-8 yaşından beri kuşlara merakım vardı ama babam beslememe izin vermiyordu. Asker gidip geldikten sonra beslemeye başladım. Diyarbakır kuşları olan Kürenk ve Gogala kuşları var bende. Bunların çifti 10 bin liradan başlıyor 25 bin liraya kadar çıkıyor. Benim bu kuşlardan 40 tane var elimde. Çifti 20 olan da 25 bin lira olan da var. Satın almak isteyen var ama şuan çıkarmayı düşünmüyorum. Şuan yaklaşık değeri 200 bin lira eder. Sattığınız zaman Diyarbakır’da rahatlıkla bir daire alabilirsiniz” dedi.



“Vaktimin çoğunu güvercinlerle geçiriyorum”

Vaktinin çoğunu güvercinlere ayırdığını kaydeden Yaşar, “Sabah 7’de çıkıyorum saat 11’e kadar kuşlarla ilgileniyorum. Akşama doğru saat 15.30’da çıkıyorum akşam çökünceye kadar onlarla geçiriyorum vaktimi. Yaklaşık günde 6-7 saatimi bunlara ayırıyorum. Çünkü çok hassas kuşlar” diye konuştu.



“Güvenlik önlemi hırsızlığa karşı”

Bölgede güvercin hırsızlığıyla çok karşılaşıldığını vurgulayan Yaşar, “Bir kuş çalındığı zaman insan çok üzülür o yüzden hırsızlığa karşı bu yollara başvuruyoruz. Yaklaşık 4 kapı var, güvenlik kamerası var. Sürekli gözetim altındadır. Öyle yapmazsam çalınır. Çalındığı zaman artık bulamazsın bu kuşları. Çünkü bu kuşlar yaklaşık 40 yıllık emeğimin karşılığıdır. Bu güvercinlerden şimdi Diyarbakır’da var ama bu özelliklerde değil” ifadelerinde bulundu.

“Hastalanan kuşlara müdahale ediyorum”

Hastalanan güvercinlerine genellikle kendisinin müdahale ettiğini, bazen de veteriner çağırdığını ifade eden Yaşar, şunları kaydetti:

“2-3 ayda bir aşılarını yapıyoruz. İlaçları var. Aşılar buzdolabında olmadığı zaman bozulur. Dolapta olması gereken ilaçlar olduğundan sıcakta bozulmaması için buzdolabında muhafaza ediyorum. Bir tek kuşlara özel buzdolabı.”

“Eşim güvercinleri çok kıskanıyor”

Kuşlarla geçirdiği vakti evde geçirmediğini, bundan dolayı da eşinin, güvercinlerini çok kıskandığını dile getiren Yaşar, şunları söyledi:

“Bunlara ayırdığım vakti eve ayırmıyorum. Eve yatmadan yatmaya gidiyoruz. Genellikle zamanımızı kuşlarla geçiriyoruz. Nasıl kıskanmasın. Diyor ki, ‘Aklın fikrin kuştur.’ Bizim de birinci önceliğimiz güvercindir, başka da bir şey değil. Onunla yatıp, onunla kalkıyoruz. Onlara bir daire yapmışız. Bir daireyi onlara harcamışız.”
Kaynak: İHA