Bakan Demircan Ve Katar Sağlık Bakanı Kuwari Görüşmesi

Sağlık Bakanı Demircan:'Ülkemiz ile Katar arasında 2016 yılında kaydedilen 710 milyon dolar civarındaki ticaret hacminin daha üst düzeye çıkarılması yönündeki çalışmalarımız hızla devam ediyor. Biz inanıyoruz ki ikili ilişkilerin gelişmesi ve daha sağlıklı hale gelebilmesi, sağlık alanındaki ilişkilerin daha da gelişmesi ile mümkün olabilecektir' Katar Sağlık Bakanı Kuwari: 'Ziyaretimiz amacı, iki ülke arasında sağlık işbirliği konularını konuşmak. Türkiye'deki sağlık sistemi oldukça etkileyici. Bugün yapılan toplantıda, sağlık alanında işbirliği yapılacak konuları belirledik. Bununla ilgili çalışacak grubu tespit ettik'

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Ülkemiz ile Katar arasında 2016 yılında kaydedilen 710 milyon dolar civarındaki ticaret hacminin daha üst düzeye çıkarılması yönündeki çalışmalarımız hızla devam ediyor. Biz inanıyoruz ki, ikili ilişkilerin gelişmesi ve daha sağlıklı hale gelebilmesi, sağlık alanındaki ilişkilerin daha da gelişmesi ile mümkün olabilecektir." dedi.

Demircan, Katar Sağlık Bakanı Hanan Mohammed Al Kuwari ve beraberindeki heyetle görüştü. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Mevkidaşı Kuwari ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Demircan, iki ülke arasında köklü dostluk ve kardeşlik bağları bulunduğunu ve ilişkilerin her alanda hızlı bir gelişme gösterdiğini aktardı. Demircan, karşılıklı ziyaretlerle bu ilişkilerin büyük bir ivme kazandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bütün dünyanın huzura, barışa, iyi ilişkilerin geliştirilmesine ihtiyacı var ama hasseten bölgemizin ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Katarlı kardeşlerimizle ikili ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda fikir birliği içinde olduğumuz gibi, bölgemizin istikrarı ve huzuru için de görüş birliği içindeyiz. Katar ile geliştirdiğimiz işbirliğimiz, Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Körfez İşbirliği Konseyi gibi uluslararası platformlara da yansımaktadır. Siyasi ilişkilerimizin üst seviyede olması ve gelişim göstermesi, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gelişmesine de katkı sağlamaktadır.

Ülkemiz ile Katar arasında 2016 yılında kaydedilen 710 milyon dolar civarındaki ticaret hacminin daha üst düzeye çıkarılması yönündeki çalışmalarımız hızla devam ediyor. Biz inanıyoruz ki, ikili ilişkilerin gelişmesi ve daha sağlıklı hale gelebilmesi, sağlık alanındaki ilişkilerin daha da gelişmesi ile mümkün olabilecektir. Siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin sağlık alanında da sergilenmesi bizleri ayrıca memnun ediyor."

- "Sağlık turizmi işbirliğinin geliştirilmesi mümkün olacak"

Katar ile geçen yıl sağlık ve tıp bilimleri alanlarında işbirliğine dair mutabakat zaptı imzalandığını anımsatan Demircan, bu şekilde sağlık alanında süregelen işbirliğine hukuki bir zemin kazandırıldığını söyledi.

Demircan, mutabakat zaptı kapsamında, iki ülkenin sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi, ilaç ve tıbbi cihaz, sağlık personelinin kısa süreli eğitimi, sağlık turizmi gibi birçok önemli alanda karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunma imkanı elde edildiğini bildirdi.

Türkiye'nin son yıllarda sağlık hizmetleri sunumu ve kalitesinde çağdaş standartların üzerinde bir başarı yakaladığını vurgulayan Demircan, organ nakli, ileri tetkik ve tedaviler ile birçok ülkede yapılamayan operasyonların başarıyla yapıldığına dikkati çekti. Demircan, bu başarının Türkiye'yi sağlık alanında referans ülke haline getirdiğine işaret ederek, şunları ifade etti:

"Sayın Kuwari'nin ülkemizi ziyareti ile ülkelerimiz arasında sağlık turizmi işbirliğinin daha da geliştirilmesi mümkün olacak.

Bölgemizde yaşanan istikrarsızlık üreten talihsiz olaylar, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği için ilaç ve tıbbi malzemede düzenli tedarik zincirinin oluşmasının gerekliliğini göstermiştir. Son yıllarda, ilaç ve tıbbi cihaz alanında çok büyük ilerleme kaydeden yerli sanayimiz ile Katarlı muhataplarımızın ticari faaliyetlerinin arttırılmasında iki ülkenin de menfaati bulunmaktadır.

Bunun yanında Türkiye'de kamu-özel işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz şehir hastaneleri gibi büyük projelerde, Katar'ın güçlü finans sektörünü de ülkemizde görmek iki ülkenin ortak çıkarına olacaktır."

Bakan Demircan, konuk bakanın iki günlük resmi ziyaret kapsamında, Bakanlığın birimleri, kamu ve özel hastanelerde bir dizi ziyaret ve görüşmeler gerçekleştirileceğini kaydetti.

- "Türkiye'deki sağlık sistemi oldukça etkileyici"

Konuk Bakan Hanan Mohammed Al Kuwari de iki ülke arasındaki ilişkilerin çok güçlü ve ortak değerlere dayandığının altını çizdi.

Özellikle son dönemde Türkiye'den büyük destek gördüklerini vurgulayan Kuwari, bundan dolayı teşekkürlerini iletti.

Kuwari, ilişkilerin daha da güçlenmesini umut ettiklerini belirterek, "Ziyaretimiz amacı, iki ülke arasında sağlık işbirliği konularını konuşmak. Türkiye'deki sağlık sistemi oldukça etkileyici. Bugün yapılan toplantıda, sağlık alanında işbirliği yapılacak konuları belirledik. Bununla ilgili çalışacak grubu tespit ettik. Birkaç ay içerisinde de sizi ziyaret için ülkemize bekliyoruz." dedi.
Kaynak: AA