Yalova'da Kivi Festivali

Yalova Kivi Üreticileri Birliği ve Subaşı Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen 5. Subaşı Kivi Festivali renkli görüntülere sahne oldu. bir katılımla gerçekleştirildi.

Yalova'da Kivi Festivali
Subaşı Belediyesi Mehmet Tunalı Sosyal Tesisleri’ndeki festivalin açılış kurdelesini Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı kesti. Yalova’nın coğrafi açıdan küçük olsa da tarımda, sanayide ve turizmde her geçen gün büyüyen, gelişen ve kendinden söz ettiren bir il olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Yalova, gerek kivide, gerekse diğer zirai üretim alanlarında hem verimli tarım arazilerine, hem çalışkan insanlara sahip olmasından dolayı yüksek katma değerli ürünler konusunda adından söz ettiriyor. Bunların başında elbette kivi geliyor. Ülkedeki kivi üretiminin yüzde 60’a yakını Yalova’da gerçekleşiyor. Aynı zamanda soğuk hava depoları, Türkiye’deki tüm kivileri koruyacak seviyede" dedi.

Tunalı da, şehirde kivi üretiminin 28 yıl önce başladığını hatırlattı. Kivi üretiminin önemine dikkati çeken Tunalı, şunları kaydetti:

"28’nci yılında bölgemizde 22 bin ton seviyeye kadar geldik. Bu, Türkiye’nin yüzde 60’ı demek. Bütün Türkiye’de bu sene beklenecek kivi miktarı yaklaşık 42 bin ton olacak diye tahmin ediyoruz. Biz burada yeni türler için de uğraşıyoruz. Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü’nde de yeni kivi için de araştırmalar devam ediyor".

Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da Türkiye’yi kiviyle Subaşı’nın tanıştırdığını, kivi kalitesinin Avrupa’nın önünde yer aldığını söyledi.

Konuşmaların ardından protokoldekiler tarafından festival meşalesi yakıldı. Festivalde en iyi kivi bahçesi yarışmasında dereceye giren çiftçilere çeşitli hediyeler verildi.

Kaynak: İHA