Türkiye, Afrika'da 5 Büyükelçilik Daha Açacak

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Ulusoy: 'Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Liberya ve Sierra Leone gibi beş ülkede yakın zamanda büyükelçiliklerimizin açılması planlanıyor. Hedefimiz Afrika'nın 50 ülkesinde temsilciliğimizin olması' 'Son 20 yılda Türkiye'de 10 binden fazla Afrikalı öğrenci burslu eğitim gördü' 'Etiyopya'da çeşitli alanlarda 165 Türk firması iş yapıyor ve bunlar yaklaşık 30 bin Etiyopyalıya istihdam sağlıyor' 'Yunus Emre Enstitüsü marifetiyle gelecek yıl Etiyopya'da üç üniversitede Türkçe dersi verilmeye başlanacak'

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Fatih Ulusoy, yakın zamanda Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Liberya ve Sierra Leone'de Türk büyükelçiliklerinin açılmasının planlandığını söyledi.

Ulusoy, Addis Ababa Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Türkiye'nin kıtadaki varlığına ve yürüttüğü faaliyetlere ilişkin konferans verdi. Konferansa, öğrencilerin yanı sıra çok sayıda akademisyen de katıldı.

Türkiye'nin 2008 yılından bu yana Afrika Birliği'nin stratejik partneri olduğunu hatırlatan Ulusoy, hali hazırda kıtadaki 39 olan büyükelçilik sayının, açılması planlanan 5 ülkeyle birlikte 44'e çıkacağını belirtti.

Ulusoy, "Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Liberya ve Sierra Leone gibi beş ülkede yakın zamanda büyükelçiliklerimizin açılması planlanıyor. Hedefimiz Afrika'nın 50 ülkesinde temsilciliğimizin olması." diye konuştu.

- 20 yılda 10 bin Afrikalı Türkiye'de burslu okudu

Son 20 yılda Türkiye'de 10 binden fazla Afrikalı öğrencinin burslu eğitim gördüğünü belirten Ulusoy, Etiyopyalı öğrencileri Türkiye burslarına başvuru yapmaya ve Türkiye'de eğitim almaya davet etti.

Ulusoy, Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 16,7 milyar dolara ulaştığına işaret ederek, Türkiye'nin kıta ülkeleriyle ekonomik işbirliğini artırmayı sürdüreceğine değindi.

- Türkler 30 bin Etiyopyalıya istihdam sağlıyor

Etiyopya ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin istikrarlı biçimde sürdüğünü ve Türkiye'nin Sahra Altı Afrika'daki ilk büyükelçiliğini Addis Ababa'ya açtığını vurgulayan Ulusoy, geçen yıllarda iki ülke liderlerinin yaptığı karşılıklı ziyaretler ve imzaladığı anlaşmalarla bu ilişkinin üst seviyelere çıktığını bildirdi.

Büyükelçi Ulusoy, Etiyopya'da çeşitli alanlarda 165 Türk firmasının iş yaptığını ve bunların yaklaşık 30 bin Etiyopyalıya istihdam sağladığını dile getirdi.

- Üç üniversitede Türkçe dersleri başlayacak

Türk kuruluşlarının ülkede önemli projelere imza attığını hatırlatan Ulusoy, "Yunus Emre Enstitüsü marifetiyle gelecek yıl Etiyopya'da üç üniversitede Türkçe dersi verilmeye başlanacak." ifadesini kullandı.

Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin de katılımcılara bilgi veren Ulusoy, bu konuda öğrencilerin ve akademisyenlerin merak ettiği soruları yanıtladı.

Konferansa öğrenciler ve akademisyenler yoğun ilgi gösterdi.
Kaynak: AA