Tayvan Liderinden Savunma Harcamalarını Artırma Sözü

Ülkenin lideri Tsai, savunma bütçesini her yıl yüzde 2 artıracağını taahhüt etti.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in, adanın savunma harcamalarını her ay yüzde 2 artırma sözü verdiği bildirildi.

CNA ajansının haberine göre, Tayvan Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Genel Sekreter Vekili Tsai Ming Yeng uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Tsai Ing-wen'in, Hawai'nin başkenti Honolulu'ya yaptığı ziyarette, Tayvan Amerikan Enstitütüsü (AIT) Başkanı James Moriarty ile görüştüğünü belirtti.

Genel Sekreter Vekili Tsai'nin açıklamalarına göre, Moriarty, ada liderini, ABD'nin Tayvan ile Çin arasındaki askeri dengesizliğe dair endişelerini dikkate alma konusunda uyardı.

Buna karşılık Tsai Ing-wen, Tayvan'ın kısa ve uzun vadeli askeri ihtiyaçlarını karşılamak için kapsamlı bir plan hazırladıklarını ifade etti.

Adanın savunma harcamalarını her yıl yüzde 2 artırmayı vadeden Tsai, bu artışın Tayvan ekonomisinin öngörülen artışı doğrultusunda olacağını, ihtiyaç halinde yüzde 3'ü bulacağını kaydetti.

Tayvan lideri Tsai, önemli askeri satın alımlar için özel bir yedek fon oluşturulacağını da kaydetti.

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı.

Uluslararası toplumda Çin'i sadece kendilerinin temsil edebileceğini savunan Pekin yönetimi, Tayvan'ı bağımsızlık ilan etmesi halinde askeri güçle müdahale edebileceği eyaleti olarak görüyor.

Destekçileri adanın bağımsızlığından yana olan Demokratik İlerleyiş Partisinin lideri Tsai'ın geçen yılki seçimlerin ardından iktidara gelmesi sonucu Pekin, Tayvan ile doğrudan iletişim kurmasını sağlayan "Kırmızı Telefon Hattı"nı tek taraflı olarak askıya almıştı.

Adanın 2017 askeri bütçesi 321,7 milyar Yeni Tayvan dolarıydı (yaklaşık 10,5 milyar Amerikan doları / 40,24 milyar Türk lirası). Ekim ayı başında bütçede yüzde 1,9 artırımın öngörüldüğü 2018 savunma bütçesi teklifi sunulmuştu. Bu teklife göre 2018 savunma bütçesi 327,8 milyar Yeni Tayvan doları (yaklaşık 10,7 milyar Amerikan doları / 41 milyar Türk lirası) olacaktı.

Kaynak: AA